Ν.Δ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί αδιέξοδο

Ν.Δ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί αδιέξοδο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παιχνίδι με τον χρόνο και, τελικά, με τις τύχες της ελληνικής οικονομίας καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία, που βλέπει το ένα μετά το άλλο τα «κρίσιμα» Eurogroup να παρέρχονται χωρίς την πολυπόθητη συμφωνία και, παράλληλα, τα διεθνή μέσα να αναπαράγουν, χωρίς πλέον κινδυνολογία, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στο επιτελείο του κ. Αντώνη Σαμαρά, και ιδίως στον οικονομικό κύκλο, ενισχύεται πλέον η αίσθηση ότι η κυβέρνηση των κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου αφήνει τον χρόνο να κυλήσει, εξαντλώντας παράλληλα και τα όποια αποθέματα ρευστότητας υπάρχουν στην ελληνική οικονομία, με στόχο να οδηγηθεί τελικά σε μία συνολική διαπραγμάτευση και συμφωνία τον Ιούνιο. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από χθες στελέχη της κυβέρνησης απέκλειαν να υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου, αλλά και αργότερα, καθώς κατήγγελλαν τη βούληση των Ευρωπαίων να «δέσουν» με Μνημόνιο τη νέα κυβέρνηση. Υπ’ αυτήν την έννοια, το γαλάζιο επιτελείο θεωρεί κάθε ενδεχόμενο πιθανό, προφανώς και αυτό των εκλογών ή του δημοψηφίσματος. Εξ ου και η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Κ. Καραγκούνη, που σημείωσε ότι «και μόνον η σκέψη για δημοψήφισμα είναι ομολογία αδιεξόδου κι αν το προχωρούσαν, θα μετέτρεπαν το αδιέξοδο σε τραγωδία», υποδεικνύοντας ως τον πιο έντιμο δρόμο για την κυβέρνηση να παραδεχθεί ότι «όλα αυτά που υποσχέθηκαν, ήταν ανέφικτα και ότι ήρθαν στην εξουσία, εξαπατώντας τον ελληνικό λαό».

Κομματικός μηχανισμός

Με βάση την παραδοχή περί πολιτικών εξελίξεων, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού μέσω και των εκδηλώσεων ενόψει της συνδιάσκεψης του Ιουλίου. Το θετικό για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι βασικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενεργοποιούν από μόνες τους τα στελέχη του κόμματος, που εμφανίζονται με έντονη αντιπολιτευτική διάθεση. Και μάλιστα αυτό ισχύει για στελέχη διαφορετικών τάσεων. Από τους Ντόρα Μπακογιάννη και Νίκο Δένδια που βρίσκονται εμφανώς απέναντι στην ηγεσία, στελέχη που συμμετέχουν στην ηγετική ομάδα, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης («η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ταχθεί στην υπηρεσία των λαθρομεταναστών, των αντεξουσιαστών, των κουκουλοφόρων, των «αγωνιστών» που κάνουν απεργία πείνας στις φυλακές, των τρομοκρατών και των συγγενών τους», είπε στους 99,5) και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και, προφανώς, στελέχη που βρίσκονται πλήρως στη «γραμμή Σαμαρά», όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Μπακογιάννη, Δένδιας

Οπως αποδεικνύεται, το αντιπολιτευτικό μέτωπο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει και εκτόνωση των εντάσεων στο εσωτερικό του κόμματος. Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε χθες (Star) ότι η Νέα Δημοκρατία οφείλει να ανασυνταχθεί ταχύτατα, ενώ ο κ. Δένδιας σχολίασε (90,1) πως «το κυρίαρχο θέμα στη Ν.Δ. δεν είναι αν υπάρχει προσωπική επικοινωνία όλων των στελεχών με τον πρόεδρο του κόμματος».

Οι συζητήσεις στο εσωτερικό αναμένεται να ενταθούν καθώς, επιστρέφοντας από τις περιφέρειές τους, ακόμη και στελέχη που δεν τοποθετούνται απέναντι στην ηγεσία αναγνώριζαν ότι υπάρχει σημαντική αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων του κόμματος, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζητούν ανατροπές στην κομματική πυραμίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή