Ολιγόλεπτη συνομιλία Ομπάμα – Βαρουφάκη στον Λευκό Οίκο

Ολιγόλεπτη συνομιλία Ομπάμα – Βαρουφάκη στον Λευκό Οίκο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κατά την δεξίωση για την ελληνική ανεξαρτησία στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό στις δύσκολες οικονομικές στιγμές που περνά και τόνισε ότι οι ΗΠΑ «ως φίλη και σύμμαχος χώρα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειές των Ελλήνων και της κυβέρνησής τους για ένα πιο φωτεινό μέλλον». Μίλησε, μάλιστα, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στην εκδήλωση και εμφανίσθηκε να τον ακούει με προσοχή, ενώ τόνισε ότι παρακολουθεί στενά το θέμα.

Δείτε τον Μπαράκ Ομπάμα να λέει «Ζήτω η Ελλάς»:


Κατά τον χθεσινό χαιρετισμό του, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους μακρόχρονους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε τη συμπαράσταση των ΗΠΑ στον ελληνικό λαό. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι ρίζες που μοιραζόμαστε είναι βαθειές, οι δεσμοί μεταξύ μας έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων, και στεκόμαστε δίπλα στους φίλους και συμμάχους μας στην Ελλάδα σήμερα καθώς συνεχίζουν να περνούν πολύ δύσκολες οικονομικές στιγμές.

Κατά την ολιγόλεπτη συνομιλία τους, ο αμερικανός Πρόεδρος και ο κ. Βαρουφάκης αντάλλαξαν εμπειρίες από την αμερικανική και την ελληνική κρίση, με τον κ. Ομπάμα να τονίζει ότι όλοι πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς για την επίλυση της κρίσης, όπως έκανε και ο ίδιος κατά την διάσωση της Γουόλ Στρητ.

 

«Κάναμε μια σύγκριση της δικής μας εμπειρίας που ειναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτοχρονα», ανέφερε ο κ. Βαρουφακης και πρόσθεσε ότι υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων για το σημαίνει αυτό, για τις δυσκολίες που ειχε εκείνος, στην δική του περιπτωση με την κατασταση στην Γουολ Στριτ, ενώ στην περίπτωση της ελληνικής κρισης το θέμα ήταν η μεταφορα των ζημιών στους ώμους των φορολογουμένων της Ελλαδας και της Ευρωζώνης.

«Εξετάσαμε και την αναγκη αναζητησης πρακτικών και ουσιαστικών τρόπων για το πώς μπορεί να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση, είτε από ατύχημα είτε από μη ελεγχόμενες διαδικασίες», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης που υπογράμμισε οτι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την προσωπική του συμπαράσταση και αυτή της κυβέρνησής του, ενώ παράλληλα είπε ότι πρέπει οι εταιροι να δείξουν ευελιξία, για να προσθέσει απο την πλευρα του ο κ. Βαρουφακης ότι και η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει το ιδιο και να συμβιβαστεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι σε βαθμό υποτέλειας.

Κατά τον κ. Βαρουφακη, ο οποίος αργοτερα σημερα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου, ειναι ξεκάθαρο οτι ο ίδιος ο κ. Ομπάμα και η κυβέρνησή του εκδηλώνουν «την απόλυτη συμπαράστασή τους στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης».

Δείτε τι δήλωσε ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ ενόψει της συνάντησής του με τον Γιάνη Βαρουφάκη:

Μεγάλη προσέλευση

Μεγάλη ήταν η προσέλευση εκπροσώπων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην Ανατολική Αϊθουσα (East Room) του Λευκού Οίκου, όπου έγινε ο καθιερωμένος εορτασμός της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 17.15 τοπική ωρα Ουάσιγκτον με σύντομο σχόλιο του Αντιπροέδρου Τ. Μπάιντεν.

Την ομογένεια εκπροσώπησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ενώ και άλλοι γνωστοί Ελληνοαμερικανοί, ανάμεσά τους και ο ηθοποιός John Stamos, έδωσαν το παρών. 

 

Celebrating Greek Independence Day with the #POTUS.

A photo posted by John Stamos (@johnstamos) on

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή