Οι κινήσεις της Αγκυρας στο τραπέζι

Οι κινήσεις της Αγκυρας στο τραπέζι

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές επιφυλάξεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αλλά και σενάρια αντιμετώπισης ενδεχόμενων νέων προκλητικών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας διατυπώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Οι δημόσιες δηλώσεις συγκρατημένης αισιοδοξίας, μετά την αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την Κύπρο, ήταν επιβεβλημένες ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών τον Μάιο, ωστόσο οι θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας ότι οι συνομιλίες θα διακοπούν εκ νέου, αν η Τουρκία κινηθεί και πάλι προκλητικά στην κυπριακή ΑΟΖ, δίνουν το στίγμα του έντονου προβληματισμού. Από τις δηλώσεις των δύο ηγετών προκύπτει ότι η οικονομική κρίση και κυρίως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές έριχναν τη σκιά τους στο τραπέζι των συνομιλιών.

Υποδεχόμενος τον κ. Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου και αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης στο πλαίσιο της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αν δεν διεκδικείς δεν παίρνεις τίποτε, αν διεκδικείς παίρνεις περισσότερα». Παράλληλα, σαφής ήταν η πρόθεση και των δύο ηγετών να υπογραμμίσουν τη γεωπολιτική θέση των δύο χωρών και τον σταθεροποιητικό ρόλο τους στην περιοχή.

Η δεύτερη πτυχή των επιφυλάξεων των δύο κυβερνήσεων σχετίζεται με τη στάση του απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος με πρόσφατες δηλώσεις του, ουσιαστικά, στήριξε την τουρκική «εισβολή» στην κυπριακή ΑΟΖ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και διαβήματα εκ μέρους της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, ο προβληματισμός επικεντρώνεται στην ετεροβαρή στάση του ΟΗΕ και μεγάλων χωρών, γι’ αυτό, τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και ο κ. Τσίπρας φρόντισαν να τονίσουν και τις ευθύνες του ΟΗΕ για το ενδεχόμενο νέου ναυαγίου των διαπραγματεύσεων, καθώς «διαπραγματεύσεις σε συνθήκες εκβιασμών δεν μπορούν να γίνουν», όπως είπε ο Κύπριος πρόεδρος.

Νέα τριμερής διάσκεψη

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερής διάσκεψη Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου στη Λευκωσία –στο τέλος του μήνα σύμφωνα με πληροφορίες– τονίζοντας ότι η συνέχιση αυτής της πρωτοβουλίας συμβάλλει ουσιαστικά στη συνεργασία τριών κρατών με σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός όσο και ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσαν ότι η τριμερής είναι ανοιχτή και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θέλει να συμμετάσχει, στη βάση όμως του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, θέση που εκ των πραγμάτων αποκλείει την Τουρκία, που δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε πλήρως τον Κύπριο πρόεδρο για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και πρόσθεσε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι σε αγαστή συνεργασία, με κοινό στόχο την εξασφάλιση της προόδου και της ευημερίας των δύο λαών και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι έχει διαβεβαιώσει τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι «στο μέτρο των δυνατοτήτων μας είμαστε και θα είμαστε πάντα έτοιμοι να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε, ώστε να δώσουμε κι εμείς το στίγμα της απόλυτης ταυτότητας με τις επιδιώξεις σε ευρύτερο ευρωπαϊκό πεδίο, για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη, που πραγματικά να νοιάζεται και για τις ανθρώπινες ανάγκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή