Πληρωμές πάνω από 2,1 δισ. ευρώ μέσα σε επτά ημέρες

Πληρωμές πάνω από 2,1 δισ. ευρώ μέσα σε επτά ημέρες

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το Δημόσιο να πρέπει να καταβάλει κάτι περισσότερο από 2 δισ. ευρώ μέσα σε 7 ημέρες –αρχής γενομένης από την Παρασκευή 24 Απριλίου– και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους να μη μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως τις υποχρεώσεις αυτές λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, ξεκινάει η δυσκολότερη ίσως εβδομάδα της κυβέρνησης έως τώρα.

Οικονομικό επιτελείο και Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται τρόπους για να διασφαλίσουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου έως το κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαΐου, καθώς, όπως όλα δείχνουν, στις 24 Απριλίου το Eurogroup δεν αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση μέρους των δόσεων που εκκρεμούν. Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από το κράτος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό νομοσχέδιο ενδεχομένως να κατατεθεί αύριο ή μεθαύριο, ενώ το ποσό που θα μπορούσε να μεταφερθεί από τους φορείς στην ΤτΕ υπολογίζεται σε περίπου 2,5 – 3 δισ. ευρώ και θεωρείται επαρκές για να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Δημοσίου.

Οι υποχρεώσεις, πάντως, θα είναι ανελαστικές: στις 24 Απριλίου ξεκινάει η τμηματική καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Από τις 27 του μήνα έως και τις 29 Απριλίου, το υπουργείο Οικονομικών πιστώνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και τις επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία για να καταβληθούν και οι υπόλοιπες συντάξεις. Τις δύο τελευταίες ημέρες του μήνα γίνεται και η εξόφληση των μισθών στο Δημόσιο. Ετσι, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εκταμιευθεί από τα κρατικά ταμεία μεταξύ 24 και 30 Απριλίου ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Την Πρωτομαγιά

Την Παρασκευή 1η Μαΐου, η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δόση ύψους 183 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των υπό εξυπηρέτηση υποχρεώσεων κοντά στα 2,1 δισ. ευρώ μέσα σε 7 ημέρες. Πάντως, το πιο πιθανό είναι η δόση αυτή να μην καταβληθεί εγκαίρως λόγω Πρωτομαγιάς και να αποπληρωθεί από τη Δευτέρα, που θα είναι εργάσιμη ημέρα.

Επόμενος σταθμός είναι η 6η Μαΐου. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει έντοκα γραμμάτια για να αναχρηματοδοτήσει λήξεις γραμματίων 1,4 δισ. ευρώ στις 8 του μήνα. Τα γραμμάτια που λήγουν είχαν εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2014 και είναι τα τελευταία στα οποία υπάρχουν ακόμη ξένοι επενδυτές. Το ποσό που κατέχουν είναι μικρό, αλλά το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει κεφάλαια από άλλες πηγές για να τα αντικαταστήσει, καθώς οι κάτοχοί τους δεν προτίθενται να τα ανανεώσουν.

Οι Κινέζοι επενδυτές

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών για τα έντοκα γραμμάτια. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν δηλώσει το «παρών» σε κάποιες εκδόσεις γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς ωστόσο η παρουσία τους να αξιολογείται ως σημαντική. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά έχουν αγοράσει περί τα 200 – 300 εκατ. ευρώ (τελευταία φορά που συμμετείχαν ήταν στην έκδοση της περασμένης εβδομάδας) και το οικονομικό επιτελείο δεν στηρίζεται στους Κινέζους επενδυτές για την άντληση ρευστότητας.

Υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τη ρευστότητα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων έως τις 11 Μαΐου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, η ημερομηνία-ορόσημο φαίνεται πως θα είναι η 12η Μαΐου, που η χώρα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ σχεδόν 700 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης επανέλαβε την Παρασκευή ότι εάν πρέπει να επιλέξει η κυβέρνηση μεταξύ καταβολής συντάξεων ή αποπληρωμής ΔΝΤ, θα προτιμήσει να πληρώσει τις συντάξεις, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μετάθεσης της εξόφλησης του Ταμείου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει το περιθώριο των 30 ημερών που υπάρχει για την αποπληρωμή του ΔΝΤ, σε περίπτωση που δεν μπορεί η Ελλάδα στις 12 Μαΐου να εξυπηρετήσει την υποχρέωση προς το Ταμείο, «φλερτάροντας», όμως, με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Είναι πλέον σαφές ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους κινούνται σε άκρως οριακή κατάσταση. Και στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα κληθεί πολύ γρήγορα να λάβει αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της χώρας τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή