Οι κεντροαριστερές ζυμώσεις και ο παράγων Παπανδρέου

Οι κεντροαριστερές ζυμώσεις και ο παράγων Παπανδρέου

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να ανέδειξαν το «Ποτάμι» σε τέταρτη δύναμη, το ΠΑΣΟΚ στην έβδομη και τελευταία κοινοβουλευτική θέση και να απέτρεψαν το «Κίνημα» του κ. Γ. Παπανδρέου να μπει τη Βουλή, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι βρίσκονται και πάλι σε εξέλιξη παρασκηνιακές προσπάθειες συνένωσης του χώρου, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση αιφνίδιων εκλογών η πάλαι ποτέ αποκαλούμενη Κεντροαριστερά δεν θα έχει καμία τύχη αν ξαναδοκιμαστεί διασπασμένη σε δύο, τρία ή και περισσότερα κόμματα.

Από τη συζήτηση αυτή ωστόσο πρέπει εξαρχής να τονιστεί ότι αυτοεξαιρείται ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Ερωτηθείς από την «Κ» ήταν απολύτως ξεκάθαρος. «Το “Ποτάμι”», είπε, «οποτεδήποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα ξαναδοκιμαστεί στις κάλπες αυτόνομα». Σχολιάζοντας δε τις φημολογίες, πρόσθεσε ότι «όσοι επιχειρούν να μας εμπλέξουν σε σενάρια κομματικών συμπράξεων ή και προσχώρησής μας σε έναν ευρύτερο σχηματισμό απλώς αγωνιούν να κρατήσουν ζωντανά τα κομματικά πτώματα που υπηρετούσαν».

Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να λεχθεί ότι δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Οσοι παρακολουθούν από κοντά τις διεργασίες στον ευρύτερο χώρο ξέρουν ότι τόσο ο κ. Θεοδωράκης όσο και τα μέλη της επιτροπής διαλόγου του «Ποταμιού» βρίσκονται σε καθημερινές πλέον ζυμώσεις τόσο με ανένταχτα στελέχη των φιλελευθέρων (που ανήκαν στη Δράση και τη Δημιουργία Ξανά) όσο και με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργούς του εκσυγχρονιστικού χώρου. Κοινό μυστικό είναι επίσης ότι οι σχέσεις των κ. Θεοδωράκη – Βενιζέλου έχουν βελτιωθεί θεαματικά μετά τις εκλογές. Δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί όλες τις τοποθετήσεις του κ. Θεοδωράκη στην Ολομέλεια της Βουλής, ούτε ότι ο επικεφαλής του «Ποταμιού» χαρακτήρισε εξαιρετικές τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου μετά τις εκλογές. Οι δύο άνδρες μάλιστα εθεάθησαν προ ολίγων ημερών στο περιστύλιο να έχουν μια εξόχως χαλαρή συζήτηση, με τον κ. Θεοδωράκη να φέρεται να ερωτά μεταξύ σοβαρού και αστείου τον κ. Βενιζέλο πότε θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ για να μετεγγράψει στο κόμμα του τους ελάχιστους εναπομείναντες «πράσινους» μεταρρυθμιστές.

Μια απρόβλεπτη παράμετρος για το τι θα συμβεί στο ΠΑΣΟΚ και στις πολιτικές παρυφές του είναι βεβαίως ο κ. Γ. Παπανδρέου. Η επανεμφάνισή του την εβδομάδα που πέρασε μόνον τυχαία δεν χαρακτηρίστηκε, καθώς ο ίδιος δεν κρύβει πια ότι επιθυμεί να επανακάμψει με κεντρικό ρόλο στις διεργασίες του χώρου, που πιστεύει ότι μπορεί να ξαναεκπροσωπήσει, παρά τον ποσοστιαίο καταποντισμό του στις πρόσφατες εκλογές. Ενδεχόμενο, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται καθόλου ευνοϊκά από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος θεωρεί αδιανόητο το ενδεχόμενο συμμετοχής του κ. Παπανδρέου σε οποιαδήποτε διαδικασία ανασυγκρότησης του χώρου.

Η συνάντηση με Τσίπρα

Από την άλλη, η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Αλ. Τσίπρα, μάλιστα κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, αναδεικνύει -πέραν πάσης αμφιβολίας- την πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού να διεκδικήσει την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και υπονοούν ότι ο στόχος του είναι να αποτελέσει τον καταλύτη συνένωσης της Κεντροαριστεράς. Γι’ αυτό και οι ίδιες πηγές αποσυνδέουν την επανεμφάνισή του με την προαναγγελθείσα αποχώρηση του κ. Βενιζέλου από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές ωστόσο μόνον πειστικές δεν ακούγονται στη Χαριλάου Τρικούπη και πρωτίστως στον κ. Βενιζέλο που θεωρεί τον κ. Παπανδρέου αποκλειστικό υπαίτιο για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατόρθωσε να αναδειχθεί τρίτη δύναμη στις εκλογές. Βέβαια, στο ΠΑΣΟΚ καταγράφονται και άλλες απόψεις. Οπως αυτή της κ. Φώφης Γεννηματά η οποία εκτιμά ότι στη μετα-Βενιζέλο εποχή δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κανείς από τη συζήτηση για την ανασυγκρότηση του χώρου, χωρίς έτσι να εξαιρεί και τον κ. Παπανδρέου. Το κατά πόσο ωστόσο όλα αυτά αφορούν εντέλει τους πολίτες και απαντούν στα πραγματικά τους προβλήματα είναι μια άλλη πικρή ιστορία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή