«Εξοδος θα αποτελούσε κόλαση»

«Εξοδος θα αποτελούσε κόλαση»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα ήταν λάθος να επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας» στην Ελλάδα βάσει των αρνητικών οικονομικών δεδομένων λίγων μηνών, τόνισε χθες ο Πολ Κρούγκμαν. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» σε συνέντευξη Τύπου περί την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος από 0,4% πέρυσι, ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό χωρίς επιπλέον μέτρα, αρκεί να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία και να αρχίσει η οικονομία ξανά να αναπτύσσεται. «Το υποκείμενο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας –αυτό που θα κατέγραφε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης– είναι περίπου 5% του ΑΕΠ» σημείωσε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά τη σημασία της αύξησης του ΑΕΠ για τη βελτίωση και των δημοσιονομικών στοιχείων.

Μάλιστα, αισιόδοξο μήνυμα, ότι από οικονομικής απόψεως, η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν απέχουν πολύ και άρα «θα έπρεπε να υπάρχει χώρος για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία», μετέφερε στην ομιλία του που προηγήθηκε, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή.

«Το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα για να βελτιωθούν οι προοπτικές της είναι να μπει τέλος στο καθεστώς της διαρκώς σκληρότερης λιτότητας», δήλωσε o κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Οικονομικών και αρθρογράφος των New York Times, πιστός στην υπέρτατη σημασία της διαχείρισης της ζήτησης έναντι άλλων μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Ολα αυτά πρέπει να ηχούσαν ως μουσική στα αυτιά των πολλών υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τον παρακολουθούσαν από τις πρώτες σειρές. Ωστόσο, ο Κρούγκμαν είπε και πράγματα πιο ξένα προς τη φιλοσοφία της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι το κρίσιμο ζήτημα σήμερα για την ελληνική οικονομία είναι η ανταγωνιστικότητα. Εξηγώντας πόσο δύσκολο είναι να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και σε χώρες με ευέλικτη αγορά εργασίας, όπως η Ιρλανδία, σημείωσε ότι η Ελλάδα «δεν πρέπει να απολέσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που πέτυχε με τόσο πολύ πόνο».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος αναφέρθηκε επανειλημμένως στον σκεπτικισμό του κατά τη δεκαετία του ’90 για τα οικονομικά θεμέλια του ευρώ. Σημείωσε επιπλέον ότι είναι πιθανό μια έξοδος της Ελλάδας το 2010 ή το 2011 να ήταν καλύτερη για τη χώρα από τον «απίστευτο εφιάλτη» που έχει βιώσει, με τις «τεράστιες θυσίες» που έχει υποστεί.

Ωστόσο, όπως είπε, η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω – και είναι πολύ διαφορετικό το ερώτημα της προσχώρησης από αυτό της αποχώρησης. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «θα αποτελούσε απόλυτη κόλαση», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο που τον ρώτησε αν θα επέλεγε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους ή μία συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ.

Ο Κρούγκμαν έχει διακριθεί στα χρόνια μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης ως ο προεξάρχων πολέμιος των πολιτικών λιτότητας μεταξύ των μεγάλων οικονομολόγων. Στην ομιλία, παρατήρησε με «μαύρο» χιούμορ ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μοιάζουν να ανταγωνίζονται από το 2008 και μετά για το ποιος θα επιβάλει τις χειρότερες πολιτικές. Ο διάσημος ακαδημαϊκός τόνισε ότι μιλάει ως θερμός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας, την οποία χαρακτήρισε μία από τις «καλύτερες εξελίξεις στην ιστορία της ανθρωπότητας». Τον προλόγισε ο Γεράσιμος Αρσένης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση, που διοργάνωσε την εκδήλωση στο πλαίσιο του Megaron Plus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή