«Αναμένουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο»

«Αναμένουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mελλοντικό σχέδιο για ένα υφιστάμενο οξύτατο πρόβλημα χαρακτηρίζουν οι περιφερειάρχες το πρόγραμμα δημιουργίας μικρών ανοιχτών δομών φιλοξενίας μεταναστών σε πολλές περιοχές της χώρας. Η πρόταση της κυβέρνησης αφορά πόρους του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) που θα «ανοίξει» τον επόμενο χρόνο. Εως τότε περιμένουμε να δούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τονίζει ο Κώστας Μπακογιάννης, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Το σχέδιο του υπ. Εσωτερικών αφορά τη χρησιμοποίηση κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και παρουσιάστηκε στους περιφερειάρχες το προηγούμενο Σάββατο, σε συνάντηση στην οποία εκτός από την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, συμμετείχαν και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. Σύμφωνα με επιστολή που δόθηκε στους περιφερειάρχες, προτείνεται η δημιουργία 2.238 θέσεων ανοιχτής φιλοξενίας με συγκεκριμένη κατανομή (ενδεικτικά 650 θέσεις στην Περιφέρεια Αττικής, 650 στην Κεντρική Μακεδονία, 185 στη Δυτική Ελλάδα, 154 στα Ιόνια Νησιά, 61 στο Νότιο Αιγαίο.) Το υπ. Εσωτερικών εκτιμά ότι το κόστος για 5,5 χρόνια υλοποίησης του προγράμματος μέσω του ΕΣΠΑ ανά άτομο υπολογίζεται σε 22.082 ευρώ για παροχή στέγης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης, κάρτας απεριορίστων διαδρομών αλλά και ένταξη σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Κάθε Περιφέρεια για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης θα κληθεί να καταβάλλει το 6% του συνολικού πιστωμένου προϋπολογισμού. «Το ΥΠΕΣ επιθυμεί να εφαρμόσει μια πολιτική όπου ούτε θα “φυτρώνουν” τεράστιες δομές εν μια νυκτί χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ούτε θα αφήνονται οι μετανάστες άστεγοι στα κέντρα των πόλεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αίσθημα της ασφάλειας των ίδιων και των κατοίκων» επισημαίνεται στην επιστολή.

Η κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχει διατυπώσει σαφώς και η αναπληρώτρια υπουργός, προσπαθεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας προς την Ε.Ε. ώστε στη συνέχεια να είναι σε θέση να διεκδικήσει αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη-μέλη για τις αυξημένες ροές μεταναστών και ευρωπαϊκά κονδύλια. «Να βοηθήσουμε και στη διαδικασία, αλλά εκτιμώ ότι αυτή η διαδικασία θα πάρει τουλάχιστον ενάμιση χρόνο αν ακολουθηθούν τα συνήθη, τη στιγμή που το πρόβλημα είναι άμεσο» τονίζει ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

«Στελέχωση Λιμενικού»

Ο κατεξοχήν αρμόδιος να περιγράψει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που φτάνουν στα νησιωτικά παράλια, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος τονίζει ότι «αδυνατούμε πλέον να αντεπεξέλθουμε χωρίς την άμεση ενεργοποίηση της κεντρικής διοίκησης». Με επιστολή του ζητάει άμεσα στελέχωση του Λιμενικού και της Αστυνομίας των νησιών και υλικοτεχνική υποδομή, ίδρυση τμημάτων συνοριακής φύλαξης, ενεργοποίηση του μηχανισμού υγειονομικού ελέγχου, διάθεση πλοίου για τη μεταφορά τους στην Αθήνα και τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι Περιφέρειες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή