Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Τσίπρα – Μίλερ

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση Τσίπρα – Μίλερ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «άλμα» στις ρωσοελληνικές ενεργειακές σχέσεις, στο οποίο προσδοκούσε η κυβέρνηση, δεν επετεύχθη ούτε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα. Αντιθέτως, από τις δηλώσεις του ιδίου μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Αλ. Τσίπρα και τον αρμόδιο για θέματα ενέργειας υπουργό Π. Λαφαζάνη, προκύπτει ότι η Ρωσία επέλεξε την Αθήνα για να στείλει μήνυμα συνδιαλλαγής στις Βρυξέλλες ενόψει της αναμενόμενης για σήμερα καταγγελίας της Ε.Ε. κατά της Gazprom για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Turkish Stream και την προέκτασή του στην Ελλάδα, αυτό που αποφασίστηκε στις χθεσινές τετράωρες συζητήσεις του κ. Μίλερ στην Αθήνα είναι η σύσταση μιας κοινοπραξίας για την κατασκευή του αγωγού, στην οποία όμως -είπε ο κ. Μίλερ- θα πάρουν μέρος κυρίως ευρωπαϊκές εταιρείες. Ο ίδιος δεν έκανε καμία αναφορά σε κοινοπραξία ΔΕΠΑ – Gazprom, σχέδιο που εμφανίζει η ελληνική πλευρά ως αντικείμενο συζήτησης με τη Ρωσία.

Ο κ. Μίλερ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξή της για την υλοποίηση του αγωγού, σημείωσε ωστόσο ότι «η όποια συμφωνία υπογραφεί θα γίνει με βάση το κοινοτικό δίκαιο». Ο αγωγός, είπε, «θα διοχετεύει 47 δισ. κ.μ. αερίου προς την Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα θα έχει πολλαπλά οφέλη από αυτόν». Στην Ε.Ε. παρέπεμψε ο κ. Μίλερ και για το θέμα της προκαταβολής των 5 δισ., τα οποία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, συνέδεσε με την κατασκευή του αγωγού. «Αυτό είναι απόφαση της Ε.Ε. Εμείς θα τηρήσουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «αναμφίβολα τέτοιος όγκος μεταφοράς θα δώσει τις δυνατότητες για την Ελλάδα να πάρει εμπορική πίστωση για υλοποίηση άλλων σχεδίων».

Βασικός αποδέκτης των δηλώσεων Μίλερ είναι η Ε.Ε., με την οποία βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις ενόψει του επαπειλούμενου προστίμου στην Gazprom, που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 δισ. Η αιφνίδια επίσκεψη στην Αθήνα, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, συνδέεται με μια πολιτική συμβιβασμού που επιχειρεί εκ νέου να πετύχει η Μόσχα σε σχέση με την έρευνα που η Κομισιόν έχει ξεκινήσει από το 2012 κατά της Gazprom, με βασικό «χαρτί» αυτή τη φορά τον αγωγό Turkish Stream και τη δυνατότητά της είτε να υπαναχωρήσει είτε να προχωρήσει με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο, την Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, ο κ. Μίλερ, λίγες ημέρες πριν ταξιδέψει αιφνιδίως στην Αθήνα, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι ο αγωγός Turkish Stream είναι η μοναδική διαδρομή για τη μεταφορά των 63 δισ. κ.μ. αερίου που διακινούνται σήμερα μέσω Ουκρανίας. «Αλλες επιλογές δεν υπάρχουν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ενημερωθεί και τώρα είναι αποστολή τους να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές από τα σύνορα της Τουρκίας και της Ελλάδας», είχε δηλώσει και επεσήμανε ότι, διαφορετικά, οι όγκοι φυσικού αερίου μπορούν να βρεθούν σε άλλες αγορές.

«Δεν υπογράψαμε τίποτα σήμερα. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό σημείο, συνεχίζονται και ελπίζουμε σύντομα να ολοκληρωθούν με έναν επιτυχή τρόπο και με μεγάλο όφελος για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Τσίπρα και τον αξιωματούχο της Gazprom. Σημείωσε τη στήριξη της Ελλάδας στον αγωγό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο θα έχει και τη στήριξη της Ε.Ε. «Δεν μπορεί να υπάρχει αντίρρηση από την ευρωπαϊκή πλευρά. Αλλωστε, γνωρίζετε ότι από την Ελλάδα έχει σχεδιασθεί και θα περάσει ο TAP, αγωγός που ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν και θα φτάσει στην Ιταλία. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, η Ε.Ε. να δέχεται και να δίνει άδεια στον ΤAP και να μη δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάσει στα σύνορα με τη FYROM, o οποίος θα είναι στη βάση του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή