Νέα οξεία αντίδραση της Ουάσιγκτον, για τον Χρ. Ξηρό

Νέα οξεία αντίδραση της Ουάσιγκτον, για τον Χρ. Ξηρό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον με επίκεντρο το ζήτημα της τρομοκρατίας, παρά τη μερική αναδίπλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Η αναδίπλωση ήρθε μετά την οργισμένη αντίδραση της Ουάσιγκτον και τον ορατό κίνδυνο η Αθήνα να απολέσει έναν ισχυρό σύμμαχο στο μέτωπο της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πλευρά ανακοίνωσε χθες την ένταξη των Χριστ. Ξηρού και Ν. Μαζιώτη στη λίστα διεθνών τρομοκρατών με βάση το Εκτελεστικό Διάταγμα 13224, «παγώνοντας» κάθε περιουσιακό στοιχείο τους υπό αμερικανική δικαιοδοσία, κίνηση με την οποία υποδηλώνει προς την Αθήνα τη σημασία που δίνει στο ζήτημα της τρομοκρατίας και τη δυσαρέσκειά της για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, καθώς, όπως ομολογούν Αμερικανοί ειδικοί, σε πρακτικό επίπεδο δεν έχει κάποιο αντίκρισμα.

Δείτε τις δωλήσεις Κοτζιά-Κέρι μετά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον:

Η ελληνική πλευρά είχε προηγουμένως διαμηνύσει, και μέσω του κ. Ν. Κοτζιά ο οποίος επισκέπτεται την αμερικανική πρωτεύουσα, ότι η ψήφιση της διάταξης για την αποφυλάκιση καταδικασθέντων με υψηλό ποσοστό αναπηρίας δεν συνεπάγεται την άμεση αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Ειδικότερα, η Αθήνα κατέστησε σαφές ότι θα μεσολαβήσει μια «βραδεία διαδικασία», η οποία περιλαμβάνει και την προκήρυξη διαγωνισμού για την εφαρμογή του συστήματος παρακολούθησης κρατουμένων σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκια―και αυτή χρονοβόρα, καθώς και ότι στο ενδιάμεσο «μπορεί να επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις».

Η κυβέρνηση, έχοντας προχωρήσει στην ψήφιση της επίμαχης διάταξης παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις από την αμερικανική πλευρά, αιφνιδιάσθηκε από την ένταση και τη σφοδρότητα με την οποία εκδηλώθηκε η αντίδραση της Ουάσιγκτον τη Δευτέρα και τη δημόσια δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντ. Πιρς. Ειδικότερα, ενώ στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού είχαν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση κοινοποίησε την πρόθεσή της για ψήφιση της επίμαχης διάταξης ότι για την αμερικανική πλευρά κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν πρόκληση, μάλλον υποτίμησαν την αντίδραση που θα προκαλούνταν. Η τηλεφωνική παρέμβαση του Τζον Κέρι προς τον Αλ. Τσίπρα, την προηγούμενη εβδομάδα, επίσης υποβαθμίσθηκε και θεωρήθηκε ότι ο πρωθυπουργός κατάφερε να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες. Η δήλωση του κ. Πιρς για «μη φιλική ενέργεια» κατέστησε σαφή με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ετσι, ελήφθη η απόφαση να διαμηνυθεί προς τις ΗΠΑ ότι δεν τίθεται θέμα άμεσης αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, ώστε να πέσουν οι τόνοι.

Και μπορεί στο Μαξίμου να παρακολούθησαν με ανακούφιση τον κ. Κέρι να μην κάνει, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον κ. Κοτζιά, δημόσια αναφορά σε κρίση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας, ωστόσο η αμερικανική πλευρά κατέστησε με τη χθεσινή κίνησή της σαφές ότι δεν θα αφήσει το θέμα απλώς να περάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή