Στ. Θεοδωράκης: Η Τουρκία δεν έχει λόγο στις εξελίξεις στο Κυπριακό

Στ. Θεοδωράκης: Η Τουρκία δεν έχει λόγο στις εξελίξεις στο Κυπριακό

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία δεν έχει λόγο να καθορίζει τις εξελίξεις στην Κύπρο, είτε δια του στρατού, είτε δια των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έγινε δεκτός το μεσημέρι στη Λευκωσία από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

«Οι εξελίξεις καθορίζονται από τον κυπριακό λαό, από τους Τουρκοκύπριους και από τους Ελληνοκύπριους», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως «σε αυτή τη λογική οι Έλληνες πρέπει να δούμε τις αποφάσεις των Ελληνοκυπρίων, της ηγεσίας των Κυπρίων εδώ, και αναλόγως θα πράξουμε».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ειλικρινή και ουσιαστική. «Υπάρχει μια επαφή με τον Πρόεδρο που μας επιτρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Μιλήσαμε και για την οικονομία, μιλήσαμε και για το εθνικό θέμα, μιλήσαμε και για την Ελλάδα, μιλήσαμε για αυτά που περιμένουμε από απέναντι», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος για την Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνοντας πως αναφέρεται κυρίως στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. «Είπα στον Πρόεδρο ότι μια παλιότερη δήλωσή του ότι είναι καλύτερο να είσαι ωφέλιμος παρά ευχάριστος πρέπει να είναι ο οδηγός μας στις συζητήσεις και με την Ευρώπη. Δεν είναι τόσο σημαντικό να χαϊδεύεις τα αυτιά του κόσμου. Το σημαντικό είναι να είσαι ουσιαστικός για την πατρίδα σου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σε σχέση με τοποθέτησή του χθες μιλώντας στους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως αυτό που είπε είναι ότι “ένα σχέδιο θα το συζητήσει η τουρκική πλευρά, η τουρκοκυπριακή πλευρά εννοείται, και η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κυπριακός λαός. Αυτό είναι το σημαντικό».

«Είπα ξεκάθαρα ότι η μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να κάνει η Κύπρος είναι να φύγουν οι ξένοι στρατοί και να φύγει ο στρατός κατοχής. Η Τουρκία δεν έχει λόγο να καθορίζει τις εξελίξεις είτε δια του στρατού, είτε δια των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα και κατά πόσον η επιλογή, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός με τους εταίρους, είναι προσφυγή σε εκλογές ή δημοψήφισμα, ο κ. Θεοδωράκης είπε πως δεν θα ήθελε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου να κάνει δηλώσεις για το ελληνικό πρόβλημα.

«Η αρχή πάντως είναι αυτή που είπα και πριν, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μέλλον λαμπρό στην ΕΕ και πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατόν να είναι δυο ισχυροί πόλοι ανεξαρτησίας αλλά μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην ΕΕ», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή