Ακραία ένταση στη συζήτηση στη Βουλή

Ακραία ένταση στη συζήτηση στη Βουλή

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε από χθες πλέον και στη Βουλή η επιλογή της κυβέρνησης όχι μόνο να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου με ΠΝΠ, αλλά και να επιδιώξει τη νομοθετική κατοχύρωσή της με τη διαδικασία του κατεπείγοντος: δηλαδή, ακόμη και σήμερα Πέμπτη, το σχέδιο νόμου κύρωσης της ΠΝΠ να ψηφιζόταν στην Ολομέλεια. Οι σφοδρές αντιδράσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης, αλλά και εμφανείς διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ως αποτέλεσμα τη μερική υπαναχώρηση της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας, πάντως, σε κάθε ευκαιρία τονίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κάλυψης των κενών που καταγράφονται στα κρατικά ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Δ. Μάρδας μίλησε για «κενό» που εντοπίζεται ήδη, εδώ και ένα 24ωρο.

Η σχετική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για πολλή ώρα ήταν χαοτική. Βαριές κουβέντες αντηλλάγησαν ανάμεσα σε βουλευτές της αντιπολίτευσης και συναδέλφους τους από την πλειοψηφία, με τον προεδρεύοντα Ευ. Διαμαντόπουλο –που επίσης ενεπλάκη στις φραστικές συγκρούσεις– να αναγκάζεται δύο φορές να διακόψει τη συνεδρίαση. Η σπίθα στο φιτίλι άναψε μόλις ο κ. Διαμαντόπουλος ζήτησε από τον κ. Μάρδα να εισηγηθεί τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν μπόρεσε να το πράξει, καθώς πρώτος απ’ όλους ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος ζητούσε επιτακτικά να μιλήσει πριν από τον υπουργό: «Εδώ είναι Βουλή. Σε εμένα θα δώσετε τον λόγο πρώτα», είπε σε εντονότατο ύφος. Για να συμπληρώσει: «Εδώ βρίσκονται αντιπρόσωποι του λαού. Ούτε καν βουλευτής δεν είναι ο κ. Μάρδας».

Οι αντιδράσεις που κλιμακώνονταν κυρίως από πλευράς των «γαλάζιων» έκαναν τον κ. Διαμαντόπουλο να αντιδράσει: «Αυτό που γίνεται είναι ο αθλιότερος χουλιγκανισμός».

«Εσύ θα μας μιλήσεις για ήθος και αγωγή, ρε τρομοκράτη;», ακούστηκε να απαντάει φωνάζοντας ο κ. Αδ. Γεωργιάδης.

Με τον θόρυβο να συνεχίζεται, η κ. Μπακογιάννη ζήτησε τον λόγο. Χρειάστηκε να το κάνει αρκετές φορές, όχι μόνον επειδή ο κ. Διαμαντόπουλος εμφανιζόταν απρόθυμος να της δώσει την άδεια να μιλήσει, αλλά και διότι φώναζαν και άλλοι βουλευτές. Μεταξύ αυτών και ο κ. Δ. Καμμένος (ΑΝΕΛ) προς τον οποίο απευθυνόμενη ακούστηκε να λέει: «Ελα, “δεκανίκι”, σταμάτα. Μιλάω εγώ τώρα». Παρ’ όλα αυτά, μπόρεσε να επιχειρηματολογήσει υπέρ της προοπτικής να κληθούν οι φορείς για να ακουστούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα και αν βιάζεται η κυβέρνηση, «ας οριστεί η Παρασκευή (η αυριανή ημέρα) για την ψήφιση στην Ολομέλεια.

«Θέλουμε να μιλήσουν όλοι οι φορείς. Η πρόταση της κ. Μπακογιάννη να έρθουν αύριο φορείς και Παρασκευή να πάμε για ψήφιση μας βρίσκει σύμφωνους», σχολίασε ο κ. Φίλης. Κατόπιν τούτου, αποφασίστηκε να κληθούν σήμερα το απόγευμα εξωκοινοβουλευτικοί φορείς – ορισμένοι εκ των οποίων είχαν αυτοβούλως προσέλθει χθες στη Βουλή, αλλά δεν τους επετράπη, βάσει κανονισμού, να παρευρεθούν τη συνεδρίαση.

Επικριτικές των κυβερνητικών επιλογών ήταν οι τοποθετήσεις και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Απαντώντας, ο κ. Μάρδας είπε τον λόγο που επέλεξε η κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτατα: «Λίγο πριν από το Πάσχα, άρχισε να παρατηρείται μια απόκλιση στα έσοδα. Αν και έχουμε συγκρατήσει πολύ τις δαπάνες μας, ήρθαν κάποιες που σχετίζονταν με τα ταμεία», είπε και έκανε λόγο για ένα «κενό την περίοδο από 22/4 έως 27/4 και μετά, το οποίο δεν μπορούσε να καλυφθεί με τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα και την καταβολή του ΦΠΑ, γιατί οι εισπράξεις αυτές γίνονται το διήμερο 29-30 τρέχοντος».

Στα αξιοσημείωτα είναι και η επισήμανση του κ. Φίλη: «Οι εξελίξεις μπροστά μας είναι απροσδόκητες και δεν θέλουμε να αιφνιδιαστούμε. Θέλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας. Και θέλουμε πολιτικά να θωρακίσουμε τη χώρα, με ψήφο Βουλής και ευρύτερη συναίνεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή