Εντατικές ζυμώσεις στη Ν.Δ.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτα εξαρτημένες από τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τις παράπλευρες συνέπειες στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., η οποία ξεκινά σήμερα τον κύκλο των περιφερειακών διασκέψεων με κατάληξη την εθνική συνδιάσκεψη του Ιουλίου στην Αθήνα.

Παρά τη σαφή δήλωση προθέσεων του κ. Αντ. Σαμαρά ότι παραμένει στην ηγεσία, οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο είναι εντατικές και, πλέον, εκτείνονται πέραν του κύκλου των κοινοβουλευτικών στελεχών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια συντονισμού της στάσης πρώην βουλευτών της Ν.Δ. και εντός της προσεχούς εβδομάδας δεν αποκλείεται να υπάρξει και το πρώτο δείγμα για τις κινήσεις τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί τον κύκλο των περιφερειακών διασκέψεων προκειμένου, αφενός να εντείνει την κριτική προς την κυβέρνηση, αφετέρου δε να αποκαταστήσει τη διαρραγείσα σχέση με την κομματική βάση. Στον πυρήνα της στρατηγικής της ηγετικής ομάδας της Συγγρού μοιάζει να βρίσκεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, στον βαθμό που οι σκέψεις της ηγεσίας εκφράζονται από τον κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος χθες (98,9) εξέφρασε την εκτίμηση πως «η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές».

Υπό την έννοια αυτή, ο κ. Σαμαράς μοιάζει να επενδύει στη δυνατότητα μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, καίτοι το κόμμα προφανώς δεν ζητεί εκλογές, ενώ μερίδα των «αντιφρονούντων» επιδιώκει, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, οι όποιες κινήσεις αμφισβήτησης να εκδηλωθούν τώρα, ώστε σε κάθε περίπτωση το κόμμα να οδηγηθεί με νέα ή αναβαπτισμένη ηγεσία στις εκλογές.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται, όπως προκύπτει, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χθες σημείωσε (Mega) ότι «η χώρα χρειάζεται μια ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, ισχυρή, συλλογική και δημοκρατική… Σήμερα δεν υπάρχει, και πάντως κάποιοι από εμάς θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να την αποκτήσει». Η κ. Μπακογιάννη, που λίγη ώρα αργότερα πραγματοποίησε μια ηχηρή εμφάνιση στη Βουλή έναντι του κ. Ν. Βούτση (σ.σ. εμφάνιση που από πολλούς βουλευτές χαρακτηρίστηκε ηγετική), τάσσεται υπέρ των καθαρών και άμεσων λύσεων. Υπέρ αυτής της λογικής κινείται και ο κ. Ν. Δένδιας, ο οποίος προ ημερών υπενθύμισε το παράδειγμα του Γεωργίου Ράλλη, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται και ετοιμότητα ή δυνατότητα αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά.

Στην Πάτρα

Στις τάξεις των βουλευτών και των στελεχών του κόμματος που κινούνται στη λογική της επιτάχυνσης των εξελίξεων υπήρξε, αρχικώς, η σκέψη της μαζικής αποχής από τις προσυνδιασκέψεις, προκειμένου να σταλεί «αρμοδίως» το μήνυμα. Εν τέλει, συμφωνήθηκε να δώσουν κανονικά το «παρών». Ο κ. Σαμαράς προγραμματίζεται να μιλήσει στην προσυνδιάσκεψη της Πάτρας, στη μία μετά το μεσημέρι σήμερα, με αντικείμενο το μεταναστευτικό, ενώ πρόθεσή του είναι να παρευρεθεί στο σύνολο των προσυνδιασκέψεων. Για την εκδήλωση περί μεταναστευτικού εκλήθη και ο κ. Δένδιας, που όμως επικαλέστηκε αποκλειστικά προσωπικούς λόγους για τη μη παρουσία του, ενώ θα μιλήσει ο κ. Γ. Παπανικολάου, που, ως ευρωβουλευτής, είχε εμβαθύνει στη μεταναστευτική πρόκληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή