Ζιέμιακ: «Κανείς δεν θέλει ένα πιστωτικό γεγονός»

Ζιέμιακ: «Κανείς δεν θέλει ένα πιστωτικό γεγονός»

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υποθέσουμε ότι οι ηγέτες ξεκινούν την πολιτική τους σταδιοδρομία εμπνεόμενοι από μια ισχυρή προσωπικότητα της εποχής τους, τότε τα πράγματα για τον νεαρό Γερμανό πολιτικό Πολ Ζιέμιακ μοιάζουν να είναι προδιαγεγραμμένα. Ο πολωνικής καταγωγής τριαντάχρονος νομικός κατάφερε να εκλεγεί στην προεδρία της νεολαίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU το 2012, έχοντας τη στήριξη της καγκελαρίου της Γερμανίας και προέδρου του κόμματος Αγκελα Μέρκελ. Σήμερα μιλάει στην «Κ» για την Ευρώπη, την Ελλάδα και τις τρέχουσες εξελίξεις, ξεδιπλώνοντας τη σκέψη ενός νέου σε ηλικία και εμπειρία πολιτικού, η εξέλιξη του οποίου ενδεχομένως να επηρεάσει το μέλλον μας.

– Δεδομένης της ανόδου των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων της Ευρώπης, ποιο πιστεύετε θα είναι το μέλλον της Ευρωζώνης σε δέκα χρόνια από σήμερα;

– Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα διαχειριστεί την κρίση αυτή, όπως διαχειρίστηκε πολλές άλλες στο παρελθόν. Δεν υπάρχει εναλλακτική αν θέλει να εξακολουθεί να παίζει τον ίδιο σημαίνοντα ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε δέκα χρόνια βλέπω μια Ευρώπη, όχι μόνο την Ευρωζώνη, ως μια ισχυρή κοινότητα η οποία θα έχει βρει τον δρόμο της μέσα από τη διαχείριση των προβλημάτων, με μειωμένα στο ελάχιστο τα δημοσιονομικά ελλείμματα, έχοντας δημιουργήσει ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο πρώην εχθρούς όσο και αναδυόμενες δυνάμεις, με τους πολίτες να έχουν μια κοινή ταυτότητα βασισμένη στις ίδιες αξίες και πιστεύω. Για μένα η Ε.Ε. είναι κάτι παραπάνω από μια οικονομική και συνοριακή ένωση. Είναι το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο ειρηνευτικό πρόγραμμα παγκοσμίως. Αποκτήσαμε πλεονεκτήματα που οι παππούδες μας δεν μπορούσαν καν να τα φανταστούν. Τώρα την περίοδο της κρίσης οφείλουμε να θέσουμε σε απόλυτη προτεραιότητα την κοινωνική αλληλεγγύη. Το όραμά μου είναι μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, η οποία θα κερδίζει την ισχύ της από τη διαφορετικότητα και την ποικιλία των εθνών της.

– Πολλοί αναλυτές, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, υποστηρίζουν ότι η ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για τα προβλήματα της Ευρωζώνης. Ποια είναι η δική σας άποψη;

– Δεν βλέπω άλλη εναλλακτική από την πολιτική λιτότητας. Για την ακρίβεια, είναι η μόνη βιώσιμη λύση για τα προβλήματα της Ευρωζώνης, κατά τη γνώμη μου. Για να βγάλουμε την Ευρώπη από την κρίση, χρειάζεται να εφαρμόσουμε χρηστή διαχείριση, η οποία δεν θα μας επιτρέπει να ξοδεύουμε περισσότερο από τα χρήματα τα οποία έχουμε. Αν δημιουργούμε ελλείμματα και όχι πλεονάσματα, οι επόμενες γενιές δεν θα έχουν την οικονομική ευελιξία να πάρουν την ευθύνη ώστε να διαχειριστούν το μέλλον τους. Ως νέοι άνθρωποι, ζητούμε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών για να ζήσουν δίκαια όλες οι γενιές.

– Γνωρίζω την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχετε σε θέματα αλληλεγγύης και ισότητας. Πώς αισθάνεστε όταν αντικρίζετε τα στοιχεία της νεανικής ανεργίας στην Ευρώπη; Η Γερμανία έχει το χαμηλότερο ποσοστό (7,4% το 2014 – Eurostat).

– Η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στην Ευρώπη. Το χαμηλό επίπεδο ανεργίας στη Γερμανία οφείλεται κυρίως στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, που συνδυάζει τη σχολική μόρφωση με την εργασιακή εμπειρία. Αυτό το σύστημα θεωρώ πως πρέπει να υιοθετηθεί από όλα τα κράτη-μέλη αν θέλουμε να μειώσουμε τα ποσοστά ανεργίας. Πιστεύω ότι η κοινή αγορά εργασίας θα βοηθήσει στη μείωση των ποσοστών.

– Ας υποθέσουμε ότι έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Τι θα του λέγατε;

– Η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση δημιουργίας μιας βιώσιμης οικονομίας. Πρέπει να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Δεν υπάρχει χρόνος και χώρος σε μια κοινή Ευρώπη για προσωπικές ματαιοδοξίες και εθνικά μεμονωμένες προσπάθειες εγωιστικού χαρακτήρα. Κοινή Ευρώπη σημαίνει κοινή φωνή και στην εξωτερική πολιτική.

– Αν σας ζητηθεί ένα νέο τρίτο πακέτο στήριξης, θα το στηρίζατε; Και αν ναι, πιστεύετε θα περνούσε από την Bundestag;

– Κανείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί να προκληθεί πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα, ούτε φυσικά να βγει εκτός Ευρωζώνης. Αν η Ελλάδα αιτηθεί νέου πακέτου, το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει πακέτο χωρίς σαφείς προϋποθέσεις. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να αποδείξει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με ορατές προσπάθειες προόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή