«Στο συρτάρι» από το καλοκαίρι του 2014 είχε μπει η Task Force

«Στο συρτάρι» από το καλοκαίρι του 2014 είχε μπει η Task Force

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηδη από το καλοκαίρι του 2013 ήταν οφθαλμοφανές ότι η «καθ’ ύλην» αποστολή της Task Force στην Ελλάδα θα άλλαζε τουλάχιστον μορφή, ενώ σίγουρα θα αντικαθίστατο ο επικεφαλής της. Ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ θα αναλάμβανε εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση της Ανατολικής Ευρώπης στο Λονδίνο (EBRD). H Αθήνα, από την άλλη πλευρά, επιθυμούσε να είναι κατά το δυνατόν διακριτική (visible) η παρουσία της Task Force στη χώρα μας και γι’ αυτό τον λόγο επελέγη ως εκπρόσωπός της στην Αθήνα ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Κατόπιν, εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ δεν άργησε να εισέλθει η Ελλάδα σε προεκλογική περίοδο.

Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τις Βρυξέλλες -που ακόμα διατηρούν πάνω από είκοσι υπαλλήλους στην Αθήνα- ενώπιον ενός περίπου υπαρξιακού ερωτήματος: «Θέλει ή όχι η ελληνική κυβέρνηση τεχνική βοήθεια;». Οπως δείχνει η εμπειρία των πρώτων νομοσχεδίων, από την άποψη των Βρυξελλών, αυτό δεν είναι αστήρικτο. «Πάρτε παράδειγμα τη φορολογική διοίκηση», τόνισε στην «Κ» τεχνοκράτης υπάλληλος που δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει επωνύμως: «Τι κάνει η νέα πολιτική ηγεσία; Στην πράξη ό,τι πρότεινε πάντα η φορολογική διοίκηση στην ελληνική πολιτική ηγεσία: μία περαίωση. Και μάλιστα χωρίς όρια για τα υψηλά εισοδήματα. Στο όνομα της καταπολέμησης της οικονομικής ολιγαρχίας…».

Κινούμενη άμμος

Η απογοήτευση είναι εμφανής στους κύκλους των εταίρων και το αποτέλεσμα δεν ερμηνεύεται τόσο ως ιδεολογική προκατάληψη όσο στην ανάγκη να καταστεί δημοφιλής η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά και στην αδυναμία της να «αντέξει» στην πίεση της διοίκησης. «Το να δουλεύεις με αυτή τη διοίκηση το γνωρίζουμε, είναι σαν να δουλεύεις σε κινούμενη άμμο» λέει ένας άλλος υπάλληλος της Ε.Ε. με πικρή εμπειρία από τη συνεργασία στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και οι δύο συνομιλητές της «Κ» συμφωνούν ότι ήδη από το καλοκαίρι του 2014 είχε χαθεί η δυναμική των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. «Ξαφνικά σταμάτησαν να ζητούν τη γνώμη μας, ενώ όλο και περισσότερο εφάρμοζαν προτάσεις της δικής σας γραφειοκρατίας, δηλαδή εκείνες που είχαν οδηγήσει στο αδιέξοδο του 2009, ενώ προηγουμένως έλεγαν ότι ήθελαν να κάνουν άλλα πράγματα…». Για παράδειγμα, η ελληνική πλευρά και η Task Force είχαν συντάξει ένα νομοθετικό περίγραμμα για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που… αθορύβως μπήκε στο συρτάρι μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014.

Στο πρόβλημα του πολιτικού χρόνου προστέθηκε και το «αγκάθι» του κόστους διαχείρισης των κλιμακίων της τεχνικής βοήθειας. Το ζήτημα ετέθη από την καγκελάριο Μέρκελ κατά τη διάρκεια των συζητήσεών της με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Σεπτέμβριο του 2014, στο Βερολίνο. Η άποψη της κ. Μέρκελ ήταν ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετέχει» για λόγους συμβολικούς, καθώς η δική της συνεισφορά πληρωνόταν από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στις Βρυξέλλες ελπίζουν τώρα ότι η Task Force θα επανενεργοποιηθεί και θα συνεργασθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι στην Αθήνα αφήνουν να εννοηθεί ότι θα προτιμούσαν τις τεχνικές συμβουλές του ΟΟΣΑ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή