ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπαινιγμοί Σόιμπλε περί «Σχεδίου Β’» για την Ελλάδα

Υπαινιγμοί Σόιμπλε περί «Σχεδίου Β’» για την Ελλάδα

ΡΙΓΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σαφείς υπαινιγμούς για ύπαρξη «σχεδίου Β’» σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της άφησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το Σάββατο από την Ρίγα.

Μιλώντας μετά το πέρας του Ecofin στην πρωτεύουσα της Λεττονίας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, παρομοίασε την προετοιμασία για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με τις διαδικασίες που προηγήθηκαν της γερμανικής ενοποίησης το 1989.

«Αν τότε είχα πει από την αρχή ότι έχουμε ένα σχέδιο για την ενοποίηση, όλοι θα έλεγαν ότι οι Γερμανοί έχουν τρελαθεί», σημείωσε με νόημα ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας παράλληλα ότι το να τίθεται αυτή η ερώτηση (σ.σ. σχετικά με την ύπαρξη «Σχεδίου Β») σε έναν υπεύθυνο πολιτικό, εμπεριέχει ένα άλυτο δίλημμα.

«Βέβαια, μπορεί να προσθέσει κανείς αρκετή φαντασία για να σκεφτεί τι θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα»,  είπε ο κ. Σόιμπλε και συνέχισε: «Αλλά αν ένα υπεύθυνο μέλος του Eurogroup απαντούσε "ναι" στην ερώτηση ξέρουμε τι θα συνέβαινε. Αν απαντούσε  "όχι",  αυτό που έκανα εδώ χωρίς να δέχομαι καν την ερώτηση, τότε ξέρουμε ότι δεν θα με πιστεύατε».

Νωρίτερα, ο Σλοβένος Υπουργός οικονομικών επιβεβαίωσε ότι είχε προτείνει χθες στο τραπέζι του  Eurogroup ένα «Σχέδιο Β», σε περίπτωση που  η Ελλάδα δεν φτάσει σε συμφωνία. Πάντως, αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε Grexit, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, μπορεί να είναι οτιδήποτε.

Επιφυλάξεις Βάιντμαν για ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες

Από την πλευρά του, επιφυλάξεις για την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της Bundesbank, υποστήριξε ότι η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών δεν έχει βελτιωθεί.

«Όπως γνωρίζετε, προβληματίζομαι σχετικά με τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας, λόγω του γεγονότος ότι οι τράπεζες δεν κάνουν τα πάντα, προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση ρευστότητάς τους», ανέφερε σχετικά ο κ. Βάιντμαν.