ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Κουρουμπλής: Λειτουργικό και διαφανές σύστημα Υγείας

Π. Κουρουμπλής: Λειτουργικό και διαφανές σύστημα Υγείας

«Στόχος μας είναι ένα σύστημα Υγείας καθαρό αποτελεσματικό λειτουργικό και διαφανές που θα είναι προσπελάσιμο, χωρίς διακρίσεις και για αυτό θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να στηριχθεί», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Πάνος Κουρουμπλής, στην ομιλία του στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «άνοιξε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες, που προκειμένου να μην φορολογηθούν παρουσιάζουν κέρδη από 0,5 έως 1%, τη στιγμή που οι ελληνικές φαρμακευτικές παρουσιάζουν κέρδη 15%».

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τα κέρδη που θα εξασφαλιστούν από τη φορολόγηση των πολυεθνικών φαρμακευτικών θα καταστεί δυνατή η μείωση της συμμετοχής των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη. Επισήμανε, ακόμη, ότι θα στηριχθεί η παραγωγή του ποιοτικού ελληνικού γενόσημου φαρμάκου διότι στην Ελλάδα υπάρχουν και αξιόλογα ερευνητικά κέντρα όπου γίνεται έρευνα και η τεχνογνωσία.

Επίσης, είπε, ότι θα «διαπραγματευτούμε με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές ως ίσος προς ίσο και θα απαιτήσουμε τα φάρμακα που καταναλώνονται στην Ελλάδα να παράγονται στη χώρα μας σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες. Έτσι, μαζί με την παραγωγή φαρμάκων θα εξασφαλίσουμε και θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους».

Ο κ. Κουρουμπλής κατέληξε λέγοντας ότι «θέλουμε να δημιουργούμε και να μην ραδιουργούμε».