Σαμαράς: «Η αβεβαιότητα, ο χειρότερος εχθρός της οικονομίας»

Σαμαράς: «Η αβεβαιότητα, ο χειρότερος εχθρός της οικονομίας»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο σοβαρών περιπλοκών από την κυβερνητική ρητορική που αντιστρατεύεται την πραγματικότητα ανέδειξε ο κ. Αντ. Σαμαράς στον κύκλο επαφών με τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, αλλά και τους επικεφαλής Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων στο Στρασβούργο. Ο κ. Σαμαράς είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Γκι Φερχόσταντ και τον επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των οποίων, όπως ο ίδιος ανέφερε, συζητήθηκε «πώς θα διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που στο Στρασβούργο εμφανίστηκε ως ο κύριος εκφραστής του φιλοευρωπαϊκού μετώπου της χώρας, δείγμα αφενός των επιδιώξεών του στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, αφετέρου δε της απόφασής του να στείλει εντός και εκτός της χώρας το μήνυμα παραμονής του στην πρώτη γραμμή, τη στιγμή που πολλά κεντροδεξιά στελέχη αναζητούν ή ενισχύουν τους διαύλους τους με το ΕΛΚ. Τόσο κατά τις κατ’ ιδίαν επαφές του όσο και κατά τη συνεδρίαση των ευρωβουλευτών, το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Σαμαράς φέρεται να συζήτησε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό και στο οικονομικό πεδίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, απ’ όλες τις πλευρές εκφράστηκε αγωνία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να «αποκρυπτογραφήσει» τις προθέσεις της κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς υιοθέτησε «εθνικό λόγο», οι αιχμηρές αναφορές για την κυβέρνηση δεν έλειψαν. «Ο χειρότερος εχθρός της οικονομίας και της ανάπτυξης είναι η αβεβαιότητα», επισήμανε, σημειώνοντας ότι η ρητορική της κυβέρνησης αντιστρατεύεται την πραγματικότητα, ενώ αναφορικά με την ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, σχολίασε ως «παράδοξο» ο υπουργός Οικονομικών να μην ηγείται και των διαπραγματεύσεων. Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές, σημείωσε ότι η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δέχονται επίθεση από την κυβέρνηση ως «τρόικα εσωτερικού», απαντώντας ότι απλώς επιτελούν τον θεσμικό τους ρόλο και προσθέτοντας ως προς τους κυβερνητικούς νεολογισμούς ότι «όπως κι αν ονομάσεις την τρόικα, παραμένει τρόικα».

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είχε συνάντηση και με τον επίτροπο Δημ. Αβραμόπουλο, ενώ συνέφαγε και με τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. (Μαρία Σπυράκη, Μαν. Κεφαλογιάννη, Γ. Κύρτσο και Θοδ. Ζαγοράκη), απέφυγε κάθε αναφορά στα εσωκομματικά, καθώς πρόθεση της ηγετικής ομάδας είναι αφενός να απονομιμοποιήσει όσους εγείρουν σχετικό ζήτημα ως… «υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ», αφετέρου δε να αντιμετωπίσει το ζήτημα ως λήξαν. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της «Κ», η ενδεχόμενη επίτευξη της συμφωνίας – γέφυρας μεταξύ Αθήνας και πιστωτών έως τις 12/5 δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως εναρκτήριο λάκτισμα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή