Αλλεπάλληλοι οι σκόπελοι στο κόμμα

Αλλεπάλληλοι οι σκόπελοι στο κόμμα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγχωμένη, αλλά και περισσότερο κομματική από το παρελθόν, χαρακτηρίζουν κορυφαία κομματικά στελέχη την παρουσία του πρωθυπουργού στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στον «εφιάλτη» των τελευταίων ημερών, την προσπάθεια δηλαδή για τη συγκέντρωση χρημάτων για μισθούς και συντάξεις και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να δήλωσε στα μέλη του οργάνου ότι οι πιστωτές θέλουν τώρα συμφωνία έως το τέλος Μαΐου και όχι τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας συνεχείς μεταπτώσεις στη συμπεριφορά τους. Σε ερωτήσεις που δέχθηκε για τον κ. Βαρουφάκη, κάλυψε πλήρως τον υπουργό Οικονομικών, ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμης σημασίας η στήριξη του κόμματος.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στη σημερινή συνεδρίαση, αν δεν αναβληθεί, θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εσωκομματικής συζήτησης και θα τεθεί θέμα σύγκλησης των οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου, ζήτημα που εθίγη στην προχθεσινή συνεδρίαση. Εντονη ήταν και η συζήτηση για εκλογές ή δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η προσφυγή στον λαό, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των συζητήσεων στην καθημερινή κομματική ζωή. Ηδη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προσδιορίζεται για τις 8 Μαΐου, ή εναλλακτικά στις 16, ανάλογα με τις υποχρεώσεις του πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι αναγκαστικά τα κομματικά όργανα πέραν των κειμένων της συμφωνίας θα συζητήσουν, ενδεχομένως και να αποφασίσουν ή να πιέσουν για δημοψήφισμα ή εκλογές. Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ έντονο από πλευράς διεργασιών στο κομματικό πεδίο και δεν αποκλείονται οι εντάσεις. Ωστόσο, κορυφαίες πηγές τονίζουν ότι αν πρώτα δεν υπάρξει ένα συμφωνημένο κείμενο κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να προδικάσει τις αποφάσεις των οργάνων, κυρίως των τάσεων, μηδέ της Αριστερής Πλατφόρμας συμπεριλαμβανομένης.

Αρνητικό κλίμα στην Π.Γ.

Πάντως, στην Π.Γ. διαπιστώθηκε ότι το κλίμα στο κορυφαίο πολιτικό όργανο είναι κατά πλειοψηφία ιδιαίτερα αρνητικό στην πλήρη απεμπόληση του προγράμματος της ΔΕΘ. Ηταν η πρώτη φορά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «έντιμο συμβιβασμό με παραχωρήσεις», κάτι που προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις. Ο Στ. Λεουτσάκος και ο Αλ. Καλύβης εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας άφησαν σαφώς να εννοηθεί πως η ρήξη είναι εκ των πραγμάτων στην κομματική ατζέντα, ενώ ο Χρ. Παπαδόπουλος και ο γραμματέας Τ. Κορωνάκης, παρά τον προβληματισμό τους, ήταν στο πλευρό του πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή