Ευρωπαίος αξιωματούχος: Είμαστε μακριά από συμφωνία

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Είμαστε μακριά από συμφωνία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκοπό να συγκλιθεί έκτακτο Eurogroup στις 4 Μαίου δουλεύει η ελληνική πλευρά στο Brussels Group από σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο που συμμετέχει στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες στόχος της κυβέρνησης είναι να επέλθει συμφωνία επί των ώριμων θεμάτων, εκεί δηλαδή που υπάρχουν ήδη σημεία σύγκλισης, ώστε να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα έκτακτο Eurogroup  που θα βγάλει μια θετική δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων επιτρέποντας έτσι στην ΕΚΤ να άρει το όριο έκδοσης εντόκων και να λυθεί προσωρινά το πιεστικό πρόβλημα της ρευστότητας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικοινώνησε η “Κ” αυτό είναι μάλλον ένα πολύ θετικό σενάριο και δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή την στιγμή. Το θετικό σενάριο θα ήταν να υπάρξει πρόοδος σε όλες τις κατηγορίες ώστε στις 11 Μαϊου να υπάρξει τότε μια θετική δήλωση λέει ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε πως η συμφωνία είναι ακόμα μακριά.

Άλλωστε χθες το βράδυ, Τετάρτη, στο Euroworking group έγινε ξεκάθαρο  από τους θεσμούς αλλά και μία σειρά κράτη- μέλη  ότι “ αν η Αθήνα πιστεύει ότι μπορεί να πετάξει εκτός της αξιολόγησης ολόκληρες κατηγορίες μεταρρυθμίσεων και να επικεντρωθεί σε ορισμένες είναι λάθος” λέει αξιωματούχος στην "Κ" με γνώση των χθεσινών συζητήσεων τονίζοντας ότι αυτή η άποψη δεν ήταν μόνο της Γερμανίας ή του ΔΝΤ αλλά όλων των θεσμών και πολλών κρατών μελών. Όπως φαίνεται κανένας δεν ζητάει από την Αθήνα να εκπληρώσει το 100% των υποχρεώσεων αλλά ένα σημαντικό μέρος το προγράμματος. Η παραπάνω δήλωση δε συμβαδίζει με τον στόχο της ελληνικής πλευράς για έκτακτο Eurogroup την Δευτέρα ώστε να διαπιστωθεί σύγκλιση σε μερικά σημεία.

Επίσης κατά την διάρκεια του χθεσινού προγραμματισμένου Euroworking Group έγινε ξεκάθαρο ότι η αλλαγή στα πρόσωπα διαπραγμάτευσης και ο προτεινόμενος τρόπος συζητήσεων είναι θετικός αλλά αυτό που ξεκαθαρίστηκε στον  κ. Χουλιαράκη είναι ότι αυτός θα πρέπει να έχει την εντολή να διαπραγματευτεί αυτή την φορά. “Δεν μπορεί να είναι απλώς ένας αγγελιοφόρος των αποφάσεων της Αθήνας” λέει ευρωπαίος αξιωματούχος στην “Κ”. Η αίσθηση στο χθεσινό Euroworking group ήταν ότι τώρα υπάρχει η ευκαιρία ώστε να γίνει πραγματική επανεκκίνηση της διαδικασίας που θα φανεί στην πράξη τις επόμενες μέρες.

Το σημερινό Brussels Group ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη να είναι επικεφαλής των συζητήσεων, σε μια ομάδα που απαρτίζεται από τεχνικά κλιμάκια τα οποία εναλλάσσονται ανάλογα με τα θέματα που συζητείται. Οι συζητήσεις σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο αναμένονται  να διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο, με τις δύο πλευρές να έχουν προγραμματίσει για αύριο το ενεργειακό, τα φορολογικά αλλά και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να έχει επιτυχία στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Εκτός του κ. Χουλιαράκη, η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Φραγκίσκο Κουμεντάκη (οικονομικός σύμβουλος πρωθυπουργού), την κ.  Κιντώνη Κών/να (προϊσταμένη του γραφείου Τσίπρα), Παναγιώτη Παυλόπουλο (σύμβουλος ευρωπαϊκών θεμάτων πρωθυπουργού), την κ. Έλενα Παπαδόπουλου, τον κ. Μιχάλη Νικολακάκη, τον κ. Δημήτρη Λιάκο, αλλά και από πρόσωπα τα οποία έχουν σαφείς εντολές διαπραγμάτευσης και διαρκή πρόσβαση στον πρωθυπουργό στον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Βαρουφάκη. Η ομάδα αποτελείται από περίπου 25 άτομα – την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής αποστολή στις Βρυξέλλες καθώς έχουν έρθει και πολλά στελέχη των υπουργείων .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή