Το ελληνοτουρκικό στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Το ελληνοτουρκικό στο επίκεντρο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρκετή καθυστέρηση, αλλά και με υποβαθμισμένη ατζέντα, με εξαίρεση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την προσεχή Δευτέρα 4 Μαϊου, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης είναι η εξέταση της πορείας των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θέματα που θα συζητηθούν, επίσης, είναι, μεταξύ άλλων, η λειτουργία της Ελληνικής Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών καθώς και η συμμετοχή της Ελλάδας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. (UNIDO).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, ένα μήνα μετά την σύγκληση της βουλής, το υπουργείο Εξωτερικών ζητά από τα κόμματα να μεριμνήσουν  για τον ορισμό των εκπροσώπων τους στο ΕΣΕΠ εντός 20 ημερών. Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει , το ΕΣΕΠ λειτουργεί νομίμως χωρίς τα μέλη αυτά, μέχρι τον ορισμό τους.  Αν  και η  πρώτη συνεδρίαση του οργάνου αυτού πραγματοποιείται με καθυστέρηση, ωστόσο, δεν έχει στην ημερήσια διάταξη κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που προκάλεσαν το εσωτερικό και διεθνές ενδιαφέρον. Η συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι προφανώς αναγκαία, αλλά το τελευταίο διάστημα εξελίχθηκαν σημαντικά γεγονότα που είναι άκρως  επίκαιρα και θα βρίσκονται στην πρώτη σελίδα και το επόμενο διάστημα, όπως οι ελληνορωσικές σχέσεις, η ενεργειακή  διπλωματία , το Κυπριακό και οι σχέσεις Ελλάδας –ΗΠΑ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή . Η βαλκανική πολιτική  συνολικά, συνεχίζει να βρίσκεται στο περιθώριο και ενώ εξελίσσεται σε διμερές επίπεδο και εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ η συζήτηση για τα ΜΟΕ με τα Σκόπια.

Το ΕΣΕΠ έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, οπότε επαφίεται στον εκάστοτε υπουργό Εξωτερικών να το αναβαθμίσει ή να το υποβαθμίσει και η πρώτη συνεδρίαση δεν είναι ενθαρρυντική. Σημειώνεται ότι συνολικά και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αποφεύγουν να συζητούν τα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, τομέας όσο κρίσιμος, όσο και το μέλλον της χώρας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή