Ντάισελμπλουμ: Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο

Ντάισελμπλουμ: Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο –υπονοώντας ακόμα και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ– εξέφρασε ο επικεφαλής του Εurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γ. Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε κατά πόσον υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα, ο ίδιος θέλησε να περιοριστεί στο ότι η Ολλανδία είναι όντως προετοιμασμένη για τέτοια «ενδεχόμενα».

Η ιταλική εφημερίδα La Stampa φαίνεται να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του κ. Ντάισελμπλουμ για προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, καθώς σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη επεξεργάζονται σενάριο Β΄, που περιλαμβάνει χρεοκοπία της χώρας χωρίς έξοδο από το ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σενάριο περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός είδους μίνι ελέγχων, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της «ανθρωπιστικής κρίσης» και ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών, παρέχοντας ταυτόχρονα βοήθεια στον πληθυσμό. Η ημερομηνία που φαίνεται να ανησυχεί την Ευρωζώνη είναι η 12η Μαΐου που λήγει η αποπληρωμή 700 εκατ. στο ΔΝΤ.

Κατά τη La Stampa, το έκτακτο αυτό σχέδιο θα απαιτούσε ενδεχομένως μια κυβερνητική αλλαγή ή ακόμη και μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Οταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup κατά πόσον είναι αληθή τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα που θέλουν την κυβέρνηση να υποχωρεί σε ορισμένα θέματα, σχολίασε ότι καλύτερο θα ήταν η Αθήνα να ξοδέψει λιγότερο χρόνο σε συνεντεύξεις και περισσότερο στο να αποφύγει την άβυσσο. Ενώ για τις αλλαγές στις ομάδες διαπραγμάτευσης εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν πιο παραγωγικές. «Ελπίζω σε ένα είδος καινούργιας αρχής», είπε.

Συναντήσεις

O κ. Ντάισελμπλουμ ετοιμάζει σειρά συναντήσεων στις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την επόμενη εβδομάδα με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Το θέμα είναι το μέλλον της Ευρωζώνης, αλλά και η κατάσταση με την Ελλάδα.

Το ταξίδι αυτό έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές για την προεδρία του Eurogroup, που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λ. Ντε Γκίντος είναι οι μόνοι υποψήφιοι. Στις 6 Μαΐου ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και με την κ. Αγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει εκφράσει ανοιχτά στο παρελθόν την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Ισπανού υπουργού. Τέλος, θα βρεθεί στη Ρώμη για μία συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Π. Πάντοαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή