Οταν η Κεντρική Επιτροπή γίνεται κράτος

Οταν η Κεντρική Επιτροπή γίνεται κράτος

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές, σε πολλές συσκέψεις κομματικών οργάνων, κι ενώ είχε εδραιωθεί δημοσκοπικά η πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για το προσωπικό που θα κληθεί να στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό και να ανταποκριθεί στο εξαιρετικά δύσκολο έργο της διακυβέρνησης.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι το να πάρεις την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι κυβερνάς, επιβεβαίωσε τους προεκλογικούς φόβους αλλά και το μεγάλο έλλειμμα σε στελεχικό δυναμικό, που συνεχίζεται ακόμη, παρά την «κρατικοποίηση» δεκάδων μελών των κεντρικών οργάνων, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Δύο ήταν τα βασικά προβλήματα που είχε εντοπίσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως η επιτροπή που υπό τον Γιάννη Δραγασάκη ετοίμαζε το πρόγραμμα και τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Το πρώτο πρόβλημα ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις, που θα μπορούσαν να κινήσουν την κρατική μηχανή και –ει δυνατόν– να επιβληθούν πολιτικά και προγραμματικά, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αδύνατο να διοικήσει αποτελεσματικά με το υπάρχον κομματικό δυναμικό σε υπουργεία, φορείς και οργανισμούς. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν η απειρία των κομματικών στελεχών, που ξαφνικά έπρεπε να διαχειριστούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη χώρα.

Το πρώτο πρόβλημα λύθηκε εν μέρει με μεταγραφές από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ στον κρίσιμο τραπεζικό τομέα δεν χρειάστηκε να γίνουν πολλά, γιατί η κυβέρνηση χρησιμοποίησε στελέχη που ήδη εργάζονταν ή κινούνταν χρόνια γύρω από τις τράπεζες. Το δεύτερο, όμως, πρόβλημα δεν λύθηκε και αναγκαστικά ως έναν βαθμό μετακινήθηκαν κομματικά στελέχη σε υπουργεία και οργανισμούς, ενώ πολλοί υπουργοί σημειώνουν ότι, παρά το γεγονός ότι ήθελαν έμπιστους συνεργάτες, ο αριθμός που μετακινήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή είναι σχετικά μικρός σε σχέση με τις ανάγκες αλλά και με τα προηγούμενα κυβερνητικά κόμματα.

Ωστόσο, ενώ η Πολιτική Γραμματεία ανανεώθηκε ριζικά μετά τις εκλογές, καθώς έφυγαν όλοι οι υπουργοί και τα κορυφαία στελέχη, στην Κεντρική Επιτροπή δεν έγινε καμιά αλλαγή. Κομματικά στελέχη, που ρωτήθηκαν σχετικά, επισημαίνουν ότι ο αριθμός όσων έχουν μετακινηθεί δεν υπερβαίνει τις προβλέψεις του καταστατικού του κόμματος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι εφτά μέλη της Κ.Ε. προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς η κ. Ρένα Δούρου, που εξακολουθεί να είναι μέλος του οργάνου, έχει παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Αθανασιάδη, Γιάννη Βασιλείου, Γιώργο Γαβρίλη, Κατερίνα Θανοπούλου, Χρήστο Καραμάνο, Ερμίνα Κυπριανίδου και Αγγέλικα Σαπουνά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ως σύμβουλος του πρωθυπουργού έχει μετακινηθεί ο Γιώργος Αλμπάνης, ενώ ο Παναγιώτης Σκούτας είναι διευθυντής του γραφείου του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά. Ο Γιάννης Θεωνάς, επικεφαλής της ΚΕΔΑ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υποδιοικητής του ΙΚΑ επί τρίμηνο αναμένοντας την τοποθέτησή του στη θέση του διοικητή, την οποία διατηρεί ο πρώην ταμίας του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις, χάρη στις στενές σχέσεις που έχει με τον Δημήτρη Στρατούλη.

Η Ιφιγένεια Καμτσίδου έχει τοποθετηθεί πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, η Φωτεινή Κούβελα γενική γραμματέας Ισότητας, ο Τάσος Μαυρόπουλος είναι γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο Γιάννης Μπασκόζος έχει αναλάβει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας, η Πέτη Πέρκα είναι γενική γραμματέας Μεταφορών, ο Κώστας Πουλάκης έχει αναλάβει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Τζούλιος Συναδινός γενικός γραμματέας Αθλητισμού και ο μαρξιστής οικονομολόγος Γιάννης Τόλιος τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας Βιομηχανίας. Ο Γιώργος Τσίπρας έχει αναλάβει γενικός γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Αλέξης Χαρίτσης είναι γενικός γραμματέας με τομέα ευθύνης το ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι πολλά μέλη του οργάνου και των επιτροπών της Κ.Ε. προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους υπουργούς, ανάλογα με το αντικείμενο, χωρίς να αμείβονται από τα υπουργεία, καθώς η ανάγκη για υποστήριξη της κυβέρνησης με σημειώματα και μελέτες δημιούργησε διάφορα συνδετικά όργανα, που συντονίζονται από τον Αλέκο Φλαμπουράρη από το Μέγαρο Μαξίμου και τον γραμματέα του κόμματος, Τάσο Κορωνάκη. Λίγες ημέρες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε χαώδης αναντιστοιχία μεταξύ των οργάνων του κόμματος και της κυβέρνησης, γιατί η νέα δομή του υπουργικού συμβουλίου και οι αλλαγές που έγιναν προκάλεσαν αρρυθμία στη συνεργασία κόμματος – κυβέρνησης, που λύθηκε εν μέρει με το προαναφερθέν συντονιστικό όργανο.

Τέλος, σχετικά με τις διεργασίες που αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες για την αποδοχή ή όχι μιας συμφωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, κομματικά στελέχη επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό στο εξής οι ψηφοφορίες της Κ.Ε. να επηρεάζονται από τις θέσεις που κατέχουν τα μέλη του οργάνου στον κρατικό μηχανισμό, χωρίς αυτό να θεωρείται δεδομένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή