Αναζητώντας καταφύγιο στις «κόκκινες» γραμμές

Αναζητώντας καταφύγιο στις «κόκκινες» γραμμές

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Eurogroup στη Λετονία, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τον ενημερώσει λεπτομερώς, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες για να τον διευκολύνει με κάθε τρόπο –ακόμα και με την παραίτησή του– στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης.

Την πληροφορία αυτή μεταφέρουν καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να συζητήσει θέμα παραίτησης, καθώς αυτό θα φάνταζε ως άτακτη υποχώρηση. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης, πράγματι, διευκόλυνε τον πρωθυπουργό, που δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις, γιατί από τη στιγμή εκείνη ο κ. Τσίπρας, σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη, άρχισαν να συζητούν την αναδόμηση της ομάδας διαπραγμάτευσης με πολιτικούς όρους και όχι με τεχνικούς. Δηλαδή, εξηγούν οι ίδιες πηγές, η νέα ομάδα έπρεπε να διακατέχεται από πνεύμα συνεργασίας με τους πιστωτές και να είναι υπέρ ενός «συμβιβασμού με παραχωρήσεις», σύμφωνα με τη νέα ορολογία που χρησιμοποιούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και για τον λόγο αυτό απομακρύνθηκε και ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Θεοχαράκης.

Σχετικά με την ουσία της ενημέρωσης που έκανε ο κ. Βαρουφάκης στον πρωθυπουργό, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Ρίγα, καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ότι στο πλαίσιο του Eurogroup είναι αδύνατος ένας έντιμος συμβιβασμός και ότι έπρεπε να βρεθεί τρόπος να προηγηθεί πολιτική λύση, που να επιβληθεί στο Eurogroup, κατά κάποιον τρόπο.

Οι «αρρυθμίες»

Ο ανασχηματισμός της ομάδας διαπραγμάτευσης ήταν η ενδιάμεση λύση που επέλεξε τελικά ο πρωθυπουργός, ενώ, όταν ρωτήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές, τόνισε ότι αφενός ήθελε να προστατεύσει τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη και αφετέρου να αντιμετωπίσει τις «αρρυθμίες» στη διαπραγματευτική ομάδα και τις διαφορετικές θέσεις που εκφράζουν οι κ. Χουλιαράκης και Θεοχαράκης, που όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές, μερικές φορές έδιναν διαφορετική εικόνα των συνεδριάσεων, κάτι που δυσχέρανε και τη διατύπωση στη συνέχεια των ελληνικών προτάσεων. Είτε ισχύουν, είτε όχι, τα περί αρρυθμιών, γεγονός είναι ότι με αυτά τα επιχειρήματα έγινε η ολική ανατροπή, αλλά οι εξελίξεις δεν σταμάτησαν εκεί.

Την περασμένη Πέμπτη το πρωί, επικρατούσε αναβρασμός στο Μέγαρο Μαξίμου. Μια αιτία ήταν οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, που όμως αντιστοιχούσε σε μικρό αριθμό προτάσεων, και η αδυναμία των μελών της κυβέρνησης να εφαρμόσουν ένα επικοινωνιακό σχέδιο που ήδη υπήρχε, αλλά η έλλειψη πειθαρχίας έδινε την εντύπωση μιας κυβέρνησης που αποκαθηλώνει τις πολιτικές της θέσεις.

Ετσι, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Μέγαρο Μαξίμου με ανεπίσημο σημείωμά του επιβεβαίωνε τις «κόκκινες» γραμμές και τον σεβασμό στη λαϊκή εντολή, ώστε να επέλθει η ηρεμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, αναβλήθηκε και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στην οποία, όπως είχε αναγγελθεί, θα έπρεπε να γίνει συζήτηση με τα κείμενα μιας δυνητικής συμφωνίας στο τραπέζι.

Λογοδοσία και ψηφοφορίες

Η απουσία ηρεμίας, αναφέρει κορυφαίος υπουργός στην «Κ», δεν οφείλεται στις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, στελέχη της οποίας μέσα από την άνεση της ιστοσελίδας Iskra έρχονται καθημερινά σε ρήξη, αλλά στο γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι συνεργάτες του και κορυφαίοι υπουργοί πλησιάζουν στο κρίσιμο σημείο της επίτευξης μιας συμφωνίας, ενδιάμεσης ή μεσοπρόθεσμης, για την οποία θα πρέπει να απολογηθούν αν παραβιάζει κατάφωρα τις «κόκκινες» γραμμές. Και η κρίσιμη στιγμή λογοδοσίας, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενη κομματική πηγή, είναι οι ψηφοφορίες, είτε στις νομαρχιακές επιτροπές, είτε στην Π.Γ., είτε στην Κεντρική Επιτροπή και το Διαρκές Συνέδριο, που είναι μεν υποχρεωτικές κατά κάποιον τρόπο, αλλά ήδη γίνονται σκέψεις για «κατάλληλους χειρισμούς».

Η λογοδοσία όμως, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, δεν αφορά μόνο τους οπαδούς του συμβιβασμού, αλλά και τους οπαδούς της ρήξης, δηλαδή την Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς εκτιμά ότι σύντομα δεν θα είναι τόσο συμπαγής όσο στο παρελθόν. Η Αριστερή Πλατφόρμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ήδη μετρά την ψήφιση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, τη σιωπή κατά τη διάρκεια της κοινής άσκησης Ελλάδας – ΗΠΑ – Ισραήλ που στο παρελθόν χαλούσε τον κόσμο, την απουσία αντίδρασης στη στάση του Αμερικανού πρέσβη στην υπόθεση Ξηρού που θεωρήθηκε ως επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, τις θέσεις για το ΤΑΙΠΕΔ, τις τράπεζες κ.λπ.».

Σύμφωνα με τον ίδιο υπουργό, «η διαφορά μεταξύ Iskra και διακυβέρνησης είναι η διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας». Εν κατακλείδι, τα διλήμματα που θα ανακύψουν σύντομα, πριν και μετά μια συμφωνία, θα είναι και πολιτικά και ιδεολογικά και στο βάθος, σημειώνει ο ίδιος παράγοντας, «απλά αναδύεται ένα νέο κόμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή