Πώς έγινε η «αλλαγή φρουράς»…

Πώς έγινε η «αλλαγή φρουράς»…

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταβαίνοντας προ δεκαημέρου στις Βρυξέλλες, για να συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός είχε ένα επιτακτικό αίτημα να θέσει: την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί το περισσότερο ορατό από ποτέ ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμών για την κυβέρνηση. Η κ. Μέρκελ έδειξε κατανόηση και εμφανίσθηκε απολύτως σύμφωνη για επίσπευση των διαδικασιών. Επισήμανε, ωστόσο, στον κ. Τσίπρα ότι η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις εν πολλοίς οφείλεται στο χάσμα αντίληψης ανάμεσα στις δύο πλευρές, που αγγίζει συχνά τα όρια της αδυναμίας συνεννόησης. Του επανέλαβε, δε, ότι, πέραν των προθέσεων σε πολιτικό επίπεδο, η πρόοδος θα πρέπει να αποτυπωθεί στα τεχνικά κλιμάκια, που εμφανίζονται να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, συναντώντας ακόμη και την άρνηση να τους χορηγηθούν τα στοιχεία που ζητούν από την Αθήνα.

Την αδυναμία συνεννόησης είχε περιγράψει με τον δικό του τρόπο, μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Brussels Group και γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να ξεπεραστεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωνε στους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου την απόφασή του να αλλάξει η δομή της διαπραγματευτικής ομάδας, προκειμένου να επιτευχθεί η ζητούμενη επιτάχυνση. Ο κ. Βαρουφάκης, που άκουσε στη συνάντηση εκείνη τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο να κάνουν αναφορές σε καθυστερήσεις, λάθη τακτικής και παραλείψεις, που έφεραν τα πράγματα έως εδώ, δεν υποδέχθηκε πολύ θετικά την απόφαση του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, έχοντας βιώσει δύο ημέρες νωρίτερα την απαξιωτική αντιμετώπιση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Ρίγα της Λεττονίας, σε μια διαδικασία που χαρακτηρίσθηκε «πρωτοφανής» από τους ίδιους τους συμμετέχοντες για τη δριμύτητα της κριτικής που ασκήθηκε και τις φράσεις που ακούστηκαν, δεν μπορούσε να πει πολλά προς υπεράσπισή του. Το κλίμα στη Ρίγα, μαζί με την επανάληψη του αιτήματος να τοποθετηθεί κάποιος σε ρόλο συντονιστή ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τα τεχνικά κλιμάκια, μετέφερε στον κ. Τσίπρα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι η ένταση με την οποία διατυπώθηκαν οι αντιδράσεις στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη κατέδειξαν, μεν, την ανάγκη να φτιαχτεί ένα διαφορετικό διαπραγματευτικό σχήμα, αλλά, την ίδια στιγμή, λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας για τον υπουργό Οικονομικών, καθώς «δεν υπήρχε περίπτωση μέσα σε αυτό το κλίμα να δημοσιοποιηθεί δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού εναντίον του. Θα φαινόταν ότι λειτουργεί υπό πίεση και υποκύπτει στις απαιτήσεις των εταίρων». Ετσι, ο κ. Βαρουφάκης ετέθη υπό περιορισμόν, τυπικά, ωστόσο, έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, με τον συντονισμό να ανατίθεται στον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ουσιαστικά, το «ψαλίδισμα» Βαρουφάκη, που συνεπάγεται τη μετ’ επαίνων περιθωριοποίηση του ρόλου του στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους, σηματοδότησε την ολική επαναφορά της διαπραγματευτικής ομάδας που είχε εξ αρχής στο μυαλό του ο πρωθυπουργός. Από την πρώτη στιγμή, εποπτικός και συντονιστικός ρόλος είχε ανατεθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ και ο κ. Τσακαλώτος είχε, σύμφωνα με όσα λέγονταν τότε από το Μαξίμου, αρμοδιότητες αποκλειστικά στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης τυπικά παραμένει επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, η οποία, ωστόσο, «τρέχει» σε δύο παράλληλα επίπεδα ερήμην του. Στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς ανέλαβε την ευθύνη να χορηγούνται από τα υπουργεία τα στοιχεία που ζητούν τα κλιμάκια, ενώ στο Brussels Group ο κ. Χουλιαράκης προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες, υπό την καθοδήγηση του κ. Τσακαλώτου. Σε ένα άλλο επίπεδο, ο πρωθυπουργός, σε διαρκή ανοιχτή γραμμή με την κ. Μέρκελ, αναλαμβάνει με προσωπική εμπλοκή την ευθύνη για την υπέρβαση των σοβαρών εμποδίων, όπου αυτά ανακύπτουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή