Η απόσταση είναι ακόμη μεγάλη λένε οι Ευρωπαίοι

Η απόσταση είναι ακόμη μεγάλη λένε οι Ευρωπαίοι

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες διαμηνύει ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν συμμερίζονταν την ίδια άποψη και είναι πολύ προσεκτικοί με τις πληροφορίες που μοιράζονται σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Μπορεί οι συζητήσεις σε επίπεδο Βrussels Group, που έχουν ξεκινήσει από την Πέμπτη, να διεξάγονται σε καλύτερο κλίμα, τα θέματα τα οποία εξετάζονται όμως είναι ακόμα όλα ανοιχτά, χωρίς να υπάρχει κάποια συμφωνία, σε κανένα τομέα. «Τώρα ξεκινάμε τη διαπραγμάτευση που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τις 20 Φεβρουαρίου» λέει αξιωματούχος που συμμετέχει στις συζητήσεις.

Η αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς, ωστόσο, έφτασε στο σημείο Ελληνας αξιωματούχος, που συμμετέχει στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, να δηλώνει την Πέμπτη το απόγευμα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι σύγκληση έκτακτου Eurogroup στις 4 Μαΐου, δηλαδή αύριο.

Σκοπός, έλεγε, ήταν να επέλθει συμφωνία επί των ώριμων θεμάτων, εκεί δηλαδή που υπάρχουν ήδη σημεία σύγκλισης, ώστε να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup, που θα βγάλει μια θετική δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επιτρέποντας έτσι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να άρει το όριο έκδοσης εντόκων και να λυθεί προσωρινά το πιεστικό πρόβλημα της ρευστότητας στην Ελλάδα.

Αυτό το σενάριο όμως δεν υιοθετείται από μία σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», καθώς είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο. «Η απόσταση είναι ακόμα μεγάλη» έλεγε Ευρωπαίος με γνώση των διαπραγματεύσεων. Επίσης αυτό που έγινε ξεκάθαρο επίσης από υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο αλλά και αξιωματούχο της ΕΚΤ είναι ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ή πολύ κοντά σε αυτή, για να μπορέσει η ΕΚΤ να άρει το όριο των εντόκων γραμματίων και όχι συμφωνία σε ορισμένα σημεία σύγκλισης, όπως ευελπιστεί η ελληνική πλευρά.

Πράσινο φως

«Χρειαζόμαστε κάτι που μπορεί να πάρει το “πράσινο” φως από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ» έλεγε αξιωματούχος της ΕΚΤ και εξέφραζε αμφιβολίες για το αν μία δήλωση από το Eurogroup θα ήταν αρκετή για το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, καθώς το κλίμα είναι πολύ βαρύ για τη χώρα και πολύ πιθανό να ζητήσουν ακόμα και την ψήφιση προαπαιτούμενων από τη Βουλή για να αυξήσουν το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Την ίδια στάση, όμως, έχουν και τα κράτη – μέλη. Στο Euroworking group της περασμένης Τετάρτης έγινε ξεκάθαρο από τους θεσμούς, αλλά και μία σειρά κράτη – μέλη ότι «αν η Αθήνα πιστεύει ότι μπορεί να πετάξει εκτός της αξιολόγησης ολόκληρες κατηγορίες μεταρρυθμίσεων και επικεντρωθεί σε ορισμένες είναι λάθος». Αυτό τουλάχιστον έλεγε αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων στην «Κ», τονίζοντας ότι αυτή η άποψη δεν ήταν μόνο της Γερμανίας ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά όλων των θεσμών και πολλών κρατών-μελών. Οπως φαίνεται, κανένας δεν ζητάει από την Αθήνα να εκπληρώσει το 100% των υποχρεώσεων αλλά ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος. Η παραπάνω δήλωση δεν συμβαδίζει με τον στόχο της ελληνικής πλευράς για σύγκλιση σε μερικά σημεία.

Η Ελλάδα σίγουρα θα πρέπει να συμφωνήσει σε «μέτρα που θα έχουν πολιτικό κόστος» έλεγε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, εξηγώντας ότι η συμφωνία δεν θα είναι εύκολη και ενώ μπορεί να υπάρχει η διάθεση από μερικά μέλη του Εurogroup για εκπτώσεις σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, το ασφαλιστικό θα ήταν δύσκολο να μη βρίσκεται στη συμφωνία. Η μεταρρύθμιση στον ασφαλιστικό τομέα άλλωστε είναι η «κόκκινη» γραμμή που βάζει το ΔΝΤ, καθώς σύμφωνα με το καταστατικό του για να συνεχίσει να συμμετέχει σε πρόγραμμα κάποιας χώρας πρέπει να υπάρχει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της, κάτι που δεν μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση της Ελλάδας, αν δεν υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις στον ασφαλιστικό τομέα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και κάτι τέτοιο θα χρειαστεί καινούργια χρήματα ή μείωση του χρέους ή και τα δύο λέει, Ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι «αυτό που γίνεται τώρα είναι η εύκολη συζήτηση, αν την συγκρίνουμε με τη συζήτηση που θα ακολουθήσει για το επόμενο πρόγραμμα».

Αλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι για να ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση πρέπει πρώτα να έχει κλείσει η τωρινή αξιολόγηση. Συγχρόνως, ο χρόνος μετράει αντίστροφα, με την Ελλάδα να έχει μέρες και όχι εβδομάδες για να κλείσει την αξιολόγηση, ενώ οποιαδήποτε περαιτέρω συμφωνία θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί μέχρι τέλος Μαΐου, καθώς υπάρχουν μία σειρά από διαδικασίες (όπως κοινοβούλια) που χρειάζονται χρόνο για να συγκληθούν, δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή