ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τέσσερις γαλάζιοι «κύκλοι»

oi-tesseris-galazioi-kykloi-2081025

Με επάλληλους – και όχι ομόκεντρους όπως στο παρελθόν– κύκλους θα μπορούσε να σχηματοποιηθεί η κινητικότητα η οποία μετεκλογικά αναπτύσσεται στη Ν.Δ. για την αλλαγή σελίδας στο κόμμα. Τα κοινά σημεία όλων όσοι θεωρούν ότι υπό τη σημερινή του ηγεσία δεν έχει απολύτως καμία δυνατότητα να διαδραματίσει εκ νέου στο μέλλον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι δύο: H αδήριτη ανάγκη διεξαγωγής συνεδρίου για τη δρομολόγηση αλλαγής ηγεσίας και ο κομβικός ρόλος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στις εξελίξεις. Τα προβλήματά και οι διαφορές τους ξεκινούν από εκεί και πέρα. Από τον χρόνο εκδήλωσης της όποιας πρωτοβουλίας αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που όπως όλα δείχνουν, ο κ. Καραμανλής επιμείνει μέχρι τέλους στην άρνησή του να επιστρέψει και να αναλάβει προσωπικά την ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς παράταξης.

Αυτή τη στιγμή, φαίνεται να έχουν σχηματιστεί μια σειρά από επάλληλους κύκλους, οι οποίοι δυνητικά θα επιχειρηθεί να συμπέσουν. Στον πρώτο ανήκουν περίπου 15 εν ενεργεία βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν στο δείπνο της κ. Μαριέττας Γιαννάκου, με το οποίο δόθηκε το πρώτο σήμα δημόσια. Από αυτούς, περίπου οι 10 θεωρούνται ο «σκληρός πυρήνας» και συγκροτείται κυρίως από βουλευτές που παλαιότερα υπήρξαν εκ των θερμών υποστηρικτών του κ. Αντ. Σαμαρά, όπως οι κ. Κ. Τζαβάρας, Μ. Σαλμάς, Κ. Τσιάρας, Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Θ. Καράογλου, Αννα Καραμανλή, Γ. Βλάχος κ.ά.

Σταθεροί συνομιλητές της ομάδας είναι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Νικ. Δένδιας, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης και ο κ. Κ. Χατζηδάκης, χωρίς ωστόσο οι τελευταίοι να έχουν ενιαία στάση ή οπτική για τα επόμενα βήματα. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να συγκροτείται μία ακόμη ομάδα, επίσης με βουλευτές που παλαιότερα στήριζαν με ένταση την ηγεσία, όπως ο κ. Σαβ. Αναστασιάδης, Χρ. Σταϊκούρας κ.ά., οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον της παράταξης, χωρίς επί του παρόντος να εκφράζονται επικριτικά για τον κ. Σαμαρά.

Ο τρίτος, δραστήριος κύκλος απαρτίζεται από περίπου 20 πρώην βουλευτές, από τους οποίους οι 15 έστειλαν προ ημερών επιστολή στον κ. Σαμαρά με την οποία του ζητούσαν τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Κοινή συνισταμένη τους είναι ότι «η Ν.Δ. δεν κερδίζει εκλογές με αρχηγό τον Αντ. Σαμαρά» και άρα «πρέπει να πάμε σε συνέδριο με ανοικτό το θέμα της ηγεσίας». Στην ομάδα, την οποία φέρεται να συντονίζει ο κ. Δάνης Τζαμτζής, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ευθύμης Καρανάσιος, Θόδωρος Σολδάτος, Ηλίας Βλαχογιάννης, Κώστας Κλειτσιώτης, Γιώργος Κοντογιάννης, Ανδρέας Κουτσούμπας, Ανδρέας Μαρίνος, Κώστας Κουτσογιαννόπουλος, Ασπασία Μανδρέκα, Φεβρωνία Πατριανάκου, Ελένη Μακρή, Αννα Μάνη, Γεωργία Μπατσαρά κ.ά. Το ενδιαφέρον στη σύνθεση της ομάδας είναι ότι συμμετέχουν στελέχη που είχαν καταγγείλει πόλεμο από «σαμαρικούς» στις περιφέρειές τους, άλλοι που έχουν άμεση σχέση με τον κ. Καραμανλή και άλλοι με την κ. Μπακογιάννη.

Ο τέταρτος επάλληλος κύκλος αποτελείται από την ομάδα των 40άρηδων που δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα εσωκομματικά δρώμενα. Τον απαρτίζουν περίπου 20 στελέχη με θητεία στην ΟΝΝΕΔ, στη ΔΑΠ, σε συλλόγους κ.α., με την πλειονότητα να προέρχεται από τον «καραμανλικό» χώρο και κάποιους να διατηρούν προσωπικές επαφές με κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. που παίρνουν ή εικάζεται ότι θα πάρουν θέση στην κούρσα διαδοχής και βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή μαζί τους. Η ομάδα «Πούλιτζερ», όπως ονομάστηκε δημοσιογραφικά από το εστιατόριο της πρωτεύουσας που επιλέγουν συχνά να συναντώνται απαρτίζεται από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Γιάννη Οικονόμου, Γιώργο Παπανικολάου, Βασίλη Τοκάκη, Μάριο Τσάκα και Στάθη Σταθόπουλο, Θανάση Κοτταρά, Λευτέρη Μπούλια, Δημήτρη Γαλαμάτη κ.ά., οι οποίοι τάσσονται σταθερά και επίμονα υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου και ζητούν συμμετοχή στη διαμόρφωση του νέου κεντροδεξιού αφηγήματος χωρίς προς το παρόν να παίρνουν θέση για πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τη νυν ηγεσία. Η ομάδα διατηρεί επαφή και με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ κ. Ιωαννίδη, ο οποίος ωστόσο το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται αποστασιοποιημένος.

Στους γνωρίζοντες τα νεοδημοκρατικά τεκταινόμενα δεν πέρασε απαρατήρητο το σύνθημα «Ηρθε η ώρα» που επέλεξε η ΔΑΠ στις φετινές φοιτητικές εκλογές, ούτε η κινητικότητα που εμφανίζει ο παλαιός πρόεδρος της νεολαίας κ. Τσιτσιάμης, ο οποίος έχει αναφορά στην κ. Μπακογιάννη. Στις εσωτερικές διεργασίες, εξάλλου, συμμετέχουν ενεργά και σημαντικοί γαλάζιοι παράγοντες της Αυτοδιοίκησης όπως οι Απ. Τζιτζικώστας, Κ. Μπακογιάννης, ο Γ. Παπανικολάου κ.ά.