ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου: Επίσημα ανοίγει πλέον το ζήτημα των γερμανικών οφειλών

konstantopoyloy-episima-anoigei-pleon-to-zitima-ton-germanikon-ofeilon-2081102

 Με αφορμή τις δηλώσεις του ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας, κ. Γ. Γκάουκ  πως η Γερμανία θα πρέπει να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για επανορθώσεις, η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε πως πρόκειται για δήλωση ιστορικής σημασίας, με την οποία συνομολογείται η ανάγκη διερεύνησης της προοπτικής καταβολής των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, η κ. Κωνσταντοπούλου σχολιάζοντας τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) δήλωσε:

«Τιμώντας την επέτειο εκτέλεσης των αγωνιστών της Καισαριανής ο Πρόεδρος της Γερμανίας προέβη χθες σε μια ιστορικής σημασίας δήλωση, με την οποία συνομολογεί την ανάγκη διερεύνησης της προοπτικής καταβολής των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που με τόσο επίσημο τρόπο ανοίγει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών από γερμανικής πλευράς.

Και αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ζήτημα προωθείται με συντονισμένο και επίσημο τρόπο από ελληνικής πλευράς:

– από την διακομματική επιτροπή της Βουλής,

– από τους Έλληνες ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο,

– από τον Πρωθυπουργό της χώρας και την Κυβέρνηση,

– από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ας θυμηθούμε όλοι τον Υπουργό που, προ τριετίας, δήλωνε ότι «δεν υπάρχει φάκελος για τις γερμανικές αποζημιώσεις» κι ας συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάντα είναι ζήτημα διεκδίκησης και πολιτικής βούλησης.
Σήμερα, οι γερμανικές αποζημιώσεις, αύριο το χρέος».