«Σίγουρα δεν υπάρχει άλλη ερώτηση;»

«Σίγουρα δεν υπάρχει άλλη ερώτηση;»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενημέρωση  οδεύει προς το τέλος της. «Παρακαλώ έχετε άλλες ερωτήσεις;» λέει ο Αθ. Τσαλδάρης στους δημοσιογράφους. Ησυχία στη σάλα του briefing. «Σίγουρα δεν υπάρχει άλλη ερώτηση;» επιμένει. Πάλι σιωπή. Οπότε με το γνωστό χιούμορ του ο Τσαλδάρης βλέπει μέσα από τα χοντρά γυαλιά του έναν δημοσιογράφο και του λέει: «Ούτε εσείς κ. Καγκελάρη δεν έχετε κάποια ερώτηση να μου κάνετε;». Το γέλιο που ακολούθησε το θυμούνται ακόμη οι πολιτικοί συντάκτες της Μεταπολίτευσης. Διότι κατάλαβαν, βέβαια, ότι ο Τσαλδάρης είχε ζητήσει από τον Καγκελάρη να του υποβάλει μια ερώτηση και απηυδισμένος που την ξέχασε, δεν άντεξε και του το υπενθύμισε δημοσίως… Είναι αμέτρητες οι δημοσιογραφικές ιστορίες από την αίθουσα Τύπου. Και αφορμή για να θυμηθούμε κάποιες χαριτωμένες στάθηκε η επιλογή της κυβέρνησης να ξαναρχίσει από χθες την ενημέρωση των δημοσιογράφων που είχε διακοπεί τα τελευταία 3 χρόνια. Από τη βάσανο του brifieng έχουν περάσει ουκ ολίγοι πολιτικοί. Kι ο καθένας άφησε το στίγμα του επ’ ωφελεία ή επί ζημία της κυβέρνησής του. Από τον Πρ. Παυλόπουλο, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Γ. Ρωμαίο μέχρι τον σημερινό επικεφαλής της ΕΥΠ Γρ. Ρουμπάτη και τον Θεσσαλονικιό Αντ. Κούρτη, ο οποίος στη δεκαετία του ’80 έγραφε τις ερωτήσεις που δεν ήξερε πάνω στα… Sante τσιγάρα του και έμεινε στη δημοσιογραφική μνήμη για το «Αιδώς Αργείοι». Αγαπούσε τόσο πολύ τη συγκεκριμένη απάντηση στη Ν.Δ., που οι δημοσιογράφοι στοιχημάτιζαν τι… ώρα θα την πει.

Ο πλέον αλησμόνητος εκπρόσωπος είναι (για όσους τον έζησαν) ο Κώστας Λαλιώτης. Δεν ήταν μόνον οι μπενχουρικές απαντήσεις του που έκαναν το briefing να κρατά πάνω από 2,5 ώρες. Ο κ. Λαλιώτης πρωτοκαθιέρωσε την απομαγνητοφώνηση του brifieng στέλνοντας καθημερινά στις εφημερίδες ένα… βιβλίο με όσα είχε πει. Αξέχαστος βέβαια έχει μείνει και ο Βυρ. Πολύδωρας. «Επειδή ξέχασα να ερωτηθώ έχω να προσθέσω το εξής» έλεγε όταν δεν του είχε τεθεί ερώτηση για κάποιο θέμα που ήθελε να τοποθετηθεί… Στο τοπ των κυβερνητικών εκπροσώπων αναδεικνύονται επίσης οι Δ. Ρέππας και Χρ. Πρωτόπαπας για τη μαεστρία τους να περνούν στον Τύπο όσα ήθελαν με ατελείωτα διευκρινιστικά τηλεφωνήματα μετά το briefing, ενώ και ο Θοδ. Ρουσόπουλος γνωρίζοντας τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ θεωρείται ένας από τους αποτελεσματικούς.

Το briefing το πρωτοκαθιέρωσε ο Καραμανλής το 1974 με τον Παν. Λαμπρία να υποδέχεται τους δημοσιογράφους στη Γραμματεία Τύπου, γωνία Κριεζώτου και Βαλαωρίτου. Τα πρώτα χρόνια παρέμενε μια κλειστή διαδικασία. Μετείχαν μόνον διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι από τις παραδοσιακές εφημερίδες. Είναι ενδεικτικό ότι ο Τσαλδάρης που διαδέχθηκε τον Λαμπρία αρνείτο στην ενημέρωση εκπρόσωπο της Αυριανής. Αυτό άλλαξε άρδην με το ΠΑΣΟΚ το 1981. Η ενημέρωση άνοιξε και η προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ που είναι ο αυτονόητος στόχος κάθε κυβέρνησης απέκτησε επαγγελματικές μεθόδους. Με το που άρχιζε την ενημέρωση ο Δημ. Μαρούδας επί 20 λεπτά διάβαζε μια λίστα «ψευδών» ειδήσεων που προφανώς ήταν όσες είχαν ενοχλήσει τον Αν. Παπανδρέου. Η μία ήταν εκτός πραγματικότητας, η άλλη αναληθής, η τρίτη προϊόν φαντασίας.

Κάπως έτσι η «Κ» του έστησε μια πλάκα που έχει μείνει δημοσιογραφικά ιστορική. Η ΕΡΤ τότε μόλις είχε αρχίσει να μεταδίδει έγχρωμα το πρόγραμμά της, αλλά οι νέες έγχρωμες τηλεοράσεις ήταν πανάκριβες και οι περισσότεροι δυσκολεύονταν να τις αγοράσουν. Η «Κ» λοιπόν την 1η Απριλίου δημοσίευσε μια εντελώς ψεύτικη είδηση για ένα πρωτοποριακό μηχάνημα – ελληνική πατέντα που υποτίθεται μπορούσε να μετατρέψει όλες τις ασπρόμαυρες τηλεοράσεις σε έγχρωμες, βάζοντας έναν αντάπτορα στην κεραία τους. Και για πληροφορίες δημοσίευσε το τηλέφωνο της Γραμματείας Τύπου! Το τι έγινε δεν περιγράφεται. Κι όταν ο Μαρούδας πήρε για να διαμαρτυρηθεί, έλαβε από τον δημοσιογράφο που είχε σκαρφιστεί τη φάρσα μιαν απάντηση που τον έκανε να χαμογελάσει. «Αφού μας διαψεύδετε καθημερινά είπαμε ότι είστε ο αρμόδιος να διαψεύσει και αυτήν την είδηση»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή