«Κόκκινες γραμμές» από Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ

«Κόκκινες γραμμές» από Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ομόφωνη ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα στοιχήθηκε χθες πίσω από την κυβέρνηση, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Μαξίμου για αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με ευθύνη των δανειστών. Η συνεδρίαση της Π.Γ. έγινε σε συνέχεια της συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης. Βεβαίως, με τη συμφωνία να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, η όποια συζήτηση είναι πρώιμη και χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο. Ετσι, τα στελέχη της Π.Γ. ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσουν όποιες νέες εξελίξεις έχουν προκύψει στο ενδιάμεσο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη, ενώ τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επανέλαβαν την πάγια θέση να μην υπάρξει υπαναχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν διατυπωθεί.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης είναι και “κόκκινες γραμμές” του ελληνικού λαού» και ότι «είναι αδιανόητη τόσο η προσπάθεια ακραίων κύκλων των δανειστών όσο και του εγχώριου μνημονιακού κατεστημένου να υπονομεύουν τις προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση και να εκβιάζουν για νέα μέτρα λιτότητας και ύφεσης, που εξαθλιώνουν την κοινωνία».

Πάντως, μέλη της Π.Γ. τόνιζαν ότι χθες, καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, επικράτησε κλίμα ομοψυχίας, ωστόσο η πραγματική συζήτηση θα γίνει όταν επιτευχθεί ενδεχόμενη συμφωνία και συγκεκριμενοποιηθεί το περιεχόμενό της. Μέχρι τότε, η όποια συζήτηση είναι στον αέρα. Η παρατήρηση αυτή, ουσιαστικά, προδιαγράφει τη δύσκολη επόμενη ημέρα της όποιας συμφωνίας φέρει η κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να περάσει και από το εσωτερικό μέτωπο. Η επιμονή των προερχόμενων κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα στελεχών σε τήρηση των «κόκκινων γραμμών» αποτυπώνεται και στη στάση που υιοθετούν έναντι ενδεχόμενων κινήσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός. Ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Κ. Ησυχου (Ρ/Σ Παραπολιτικά), ο οποίος σε ερώτηση αν την επόμενη εβδομάδα πρέπει να πληρωθούν τα χρήματα της δόσης προς το ΔΝΤ, απάντησε ότι «κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να τα δώσουμε, γιατί το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να πληρώνονται συντάξεις και μισθοί και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και είναι δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι βασική μας δέσμευση απέναντι στον λαό είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις και το δικαίωμα της σύνταξης και του μισθού να μην μπουν στις καλένδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή