Βολές Πατούλη για τα διαθέσιμα

Βολές Πατούλη για τα διαθέσιμα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βιάστηκε να προχωρήσει. Οταν δεν έχουν πάρει ακόμη πίσω τη θεσμική εκτροπή, γιατί βιάστηκε, μήπως χάσει τα πρωτεία; Δεν χρειάζεται να σπεύσει κανείς ταχέως, εδώ είμαστε, περιμένουμε τις διευκρινίσεις και κατόπιν να αποφασίσουμε… αυτονοήτως στο επικείμενο συνέδριο». Με αυτά τα λόγια, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σχολίασε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης να ανοίξει λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του, όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ελήφθη κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος τόνισε στο δημοτικό συμβούλιο: «Είναι απολύτως απαραίτητο να δώσουμε δείγμα γραφής ότι αυτός ο δήμος αντιλαμβάνεται τι θα γίνει στη χώρα. Δεν εξυπηρετούμε την κυβέρνηση. Στηρίζουμε τη χώρα». Οσον αφορά τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τη χαρακτήρισε «τελείως τρελή» και όχι «χαζή όπως γράφτηκε σε γερμανικό περιοδικό. Αυτό που λέω είναι ότι η κυβέρνηση δεν μιλά την ίδια γλώσσα με τους διαπραγματευτές, γι’ αυτό δεν μπορούν να συνεννοηθούν», τόνισε στην «Κ». Απαντώντας, μάλιστα, σε όσους πρότειναν να περιμένει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης την απόφαση της ΚΕΔΕ το Σαββατοκύριακο, ο κ. Μπουτάρης απάντησε ότι οι αποφάσεις της Ενωσης δεν είναι δεσμευτικές: «Ξέρω πώς λειτουργεί η ΚΕΔΕ. Θα δημιουργήσει όσο πιο πολλά προβλήματα μπορεί. Είναι κομματικό σύστημα, δεν λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα των δήμων».

Την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης σχολίασε ο κ. Πατούλης, παρουσιάζοντας την «ατζέντα» των θεμάτων που θα συζητηθούν στο τακτικό ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν αύριο και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο (9/5). Εκτός από το θέμα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, για το οποίο η ΚΕΔΕ θα αποφασίσει στο συνέδριο «εφόσον η κυβέρνηση δείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της», το μεταναστευτικό αποτελεί κεντρικό θέμα του συνεδρίου, στο οποίο θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος. Θέματα που, επίσης, θα συζητηθούν είναι η οικονομική κατάσταση των δήμων, η διαχείριση των απορριμμάτων και τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Μάλιστα, όσον αφορά τα απορρίμματα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα σταλούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο κεντρικό κράτος, το οποίο φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να δώσει λύσεις.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στο συνέδριο ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, επίσης ότι έχουν προσκληθεί οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, και ότι μέχρι τώρα έχουν δηλώσει ότι θα έρθουν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης και εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός, ενώ αναμένονται απαντήσεις από ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή