Ν.Δ.: Το Μαξίμου έχει περιέλθει σε αδιέξοδο

Ν.Δ.: Το Μαξίμου έχει περιέλθει σε αδιέξοδο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόβλημα δεν είναι η, γνωστή εδώ και χρόνια, διαφωνία μέσα στην τρόικα, αλλά η εσωτερική διαφωνία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύει η Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο των χθεσινών διαρροών από το Μέγαρο Μαξίμου που περιέγραφαν ως δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας, λόγω των στρατηγικών αποκλίσεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης.

Στον απόηχο της συνάντησης του κ. Αντ. Σαμαρά με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιουνκέρ, οι χθεσινές κυβερνητικές διαρροές σήμαναν συναγερμό στη Συγγρού, ενώ στόχος των «γαλάζιων» επιτελών ήταν να διακρίνουν εάν πρόκειται για μία ακόμη επικοινωνιακή «κορώνα» της κυβέρνησης ή για προαναγγελία αδιεξόδου. Ηδη από το βράδυ της Δευτέρας, άλλωστε, ο κ. Σαμαράς είχε καλέσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα ψέματα και να προχωρήσει το ταχύτερο σε συμφωνία με τους εταίρους.

Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν, κατά την ηγετική ομάδα της Ν.Δ., τα κυβερνητικά αδιέξοδα, αλλά και το ευμετάβλητο των πολιτικών εξελίξεων, επιχείρημα που, άλλωστε, αντανακλά και στις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς, που αύριο αναμένεται να παραστεί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική, αναμένεται να κλιμακώσει περαιτέρω την κριτική του προς την κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια άμβλυνσης και των αρνητικών για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσκοπικών δεδομένων. Η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Κ. Καραγκούνη είναι ενδεικτική.

«Η κυβέρνηση έχασε χρόνο, έχασε ευκαιρίες και βρήκε νέο πρόσχημα για να μη φέρει προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο… επικαλείται την εσωτερική διαφωνία μέσα στην τρόικα, πραγματικός, όμως, λόγος είναι η εσωτερική διαφωνία μέσα στο κόμμα τους», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι «η αγωνία της Ελλάδας παραμένει και η οικονομική παράλυση συνεχίζεται λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης και να καταλάβει τι γίνεται και να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις».

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης και από τα στελέχη του κόμματος. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε (Βήμα): «Νομίζω ότι αυτό που ζούμε είναι τα προσωπικά διλήμματα του κ. Τσίπρα… η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές. Ή θα πει «δεν τα καταφέρνω» ή θα πιει το πικρό ποτήρι των παράλογων και εξωπραγματικών προεκλογικών της δεσμεύσεων γουλιά-γουλιά». «Δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε από την πλευρά του (Alpha) ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Κ. Γκιουλέκας, ο οποίος απαντώντας στις αιχμές για τη στάση μερίδας στελεχών της Ν.Δ. χαρακτήρισε «διαστροφικό να βλέπει κάποιος την αποτυχία της χώρας ως ευκαιρία ανάδειξης ή δικαίωσης».

Εσωκομματικών συνέχεια

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος επανέφερε ως κρίσιμη παράμετρο για την εξισσορόπηση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και την αυτοκριτική στη Νέα Δημοκρατία. «Η κοινωνία μας απορρίπτει γιατί δεν της έχουμε πει τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε στην ήττα», επεσήμανε ο κ. Δένδιας (ΣΚΑΪ), προσθέτοντας: «Η Ν.Δ. πρέπει να αποφασίσει αν θα επιστρέψει στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που ίδρυσε ο Κων. Καραμανλής».

Εν τω μεταξύ, στο παζλ των ζυμώσεων πρώην και νυν βουλευτών προστίθεται πλέον και το κομμάτι των κομματικών στελεχών. Ο «Σύνδεσμος ’74», αποτελούμενος από ιδρυτικά στελέχη αλλά και από πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στα κομματικά δρώμενα της Ν.Δ. τις τελευταίες δεκαετίες (σ.σ. Θ. Μπεχράκης, Κυρ. Γριβέας, Αντ. Σγαρδέλης, Γ. Βουκελάτος) προγραμματίζει μαζική εκδήλωση (18 Μαΐου, θέατρο Χατζηχρήστου) με στόχο να παρέμβει στον διάλογο για την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή