Σόιμπλε: «Πιάστε» τους πλούσιους που δεν έχουν πληρώσει φόρους

Σόιμπλε: «Πιάστε» τους πλούσιους που δεν έχουν πληρώσει φόρους

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών διαπίστωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε (την Ελλάδα), αλλά η βοήθεια θα πρέπει να έχει νόημα», καλώντας την κυβέρνηση να «πιάσει» τους πλούσιους που δεν έχουν πληρώσει φόρους.

Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ-Κάρλο Παντοάν, ότι στόχος είναι «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για το πέρασμα σε μια μεταμνημονιακή εποχή, μετά τον Ιούνιο, ανάκαμψης και ουσιαστικής ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνική οικονομία».

Σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε χθες -μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαπέν- πως έχει σημειωθεί πρόοδος. Υπάρχουν «πιο θετικές προοπτικές για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία απ’ ό,τι τις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσε, αλλά εκτίμησε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται συμφωνία. Παράλληλα, απέρριψε τις πληροφορίες για διάσπαση στο εσωτερικών των δανειστών.

«Ούτε η τρόικα ούτε η Ευρώπη ούτε η Γερμανία μπορούν να κατηγορηθούν για τα προβλήματα της Ελλάδας», ανέφερε χθες ο κ. Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα επί πολλά χρόνια ζούσε υπεράνω των δυνατοτήτων της», ενώ οι πλούσιοι είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν καθόλου φόρους. Και δήλωσε ότι «αυτούς πρέπει να πιάσεις». Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε (την Ελλάδα), αλλά η βοήθεια θα πρέπει να έχει νόημα. Εάν στο τέλος της ημέρας τίποτε δεν έχει αλλάξει, αυτό συνεπάγεται πλήγμα για τους ίδιους τους Ελληνες».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να βρει χρηματοδότηση η Ελλάδα από πηγές πλην της Ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι «και οι Κινέζοι δεν χαρίζουν χρήματα» και στην καλύτερη περίπτωση Κινέζοι επενδυτές θα επωφεληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις. «Κανείς στον κόσμο δεν είναι έτοιμος να λύσει τα ελληνικά προβλήματα ούτε καν κατά προσέγγιση. Η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από την Ευρώπη», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή