Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ: Με κοινή δήλωση διαψεύδουν για χάσμα

Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ: Με κοινή δήλωση διαψεύδουν για χάσμα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε κοινή δήλωση προέβησαν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, διαψεύδοντας τα περί χάσματος που θέλησε να παρουσιάσει προχθές το Μαξίμου. Η δήλωση τόνιζε πως και οι τρεις οργανισμοί μοιράζονται τον ίδιο στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα. «Οι θεσμοί συνεχίζουν να δουλεύουν στενά μεταξύ τους προς αυτόν τον στόχο, αλλά δουλεύουν σκληρά ώστε να επιτύχουν σημαντική πρόοδο στο Eurogroup στις 11 Μαΐου, ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση που δεν συνηθίζεται. Ο λόγος της έκδοσής της ήταν το προχθεσινό non paper του Μεγάρου Μαξίμου, που αναφερόταν σε ρήξη στις διαπραγματεύσεις εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των θεσμών, που προκάλεσε έκπληξη στις Βρυξέλλες. Το ίδιο βράδυ, οι επικεφαλής των θεσμών του ελληνικού προγράμματος ήθελαν να βγάλουν και αυτοί με τη σειρά τους μία κοινή δήλωση, διαψεύδοντας την απόκλιση απόψεων, κάτι το οποίο έγινε τελικά μία μέρα αργότερα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι η κατάσταση περιγραφόταν πολύ πιο υπερβολική στην Αθήνα απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, ενώ αυτή η στάση του Μαξίμου θεωρήθηκε μέρος τακτικισμού της κυβέρνησης με στόχο το εσωτερικό κοινό. Για να εξηγήσουν ότι αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα, φέρνουν σαν παράδειγμα το θέμα του πολυνομοσχεδίου. Από τη μία το Μαξίμου λέει ότι δεν θα το καταθέσει στη Βουλή αν δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος από την προηγούμενη εβδομάδα έλεγε στην «Κ» ότι έχουν ζητήσει επανειλημμένως από την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο να πάρει πρώτα το «πράσινο φως» από τους θεσμούς και μετά να πάει στη Βουλή. Αλλωστε, η απόκλιση απόψεων δεν ήταν κάτι καινούργιο. Από την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρχε αυτή η δυσκολία, καθώς κάθε θεσμός έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξυπηρετώντας διαφορετικά συμφέροντα και έχοντας διαφορετική οπτική γωνία. Ωστόσο, ο τόνος που περιγραφόταν και η αναφορά σε ρήξη τη στιγμή που για πρώτη φορά με αυτήν την κυβέρνηση οι διαπραγματεύσεις ομαλοποιούνται προκάλεσε ανησυχία.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Στο Brussels Group συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες με στόχο να επιτευχθεί μία θετική δήλωση προόδου στο Eurogroup της Δευτέρας. Ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος, δεν «είμαστε ακόμα εκεί», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος και τόνιζε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν τις επόμενες δύο μέρες ώστε να μπορέσει να προκύψει μία θετική δήλωση στο Eurogroup από την οποία να «πιαστεί» και η ΕΚΤ και να συνεχίσει να παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε μία σειρά από μικρότερα θέματα, όπως ο ΦΠΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις. Τα θέματα στα οποία ακόμα η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη είναι στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στις δημοσιονομικές προβλέψεις και στο εργασιακό, με τις ομαδικές απολύσεις να είναι βασικό «αγκάθι». Συγχρόνως συζητείται να περιληφθεί και μία αναφορά στο θέμα μείωσης του χρέους, μετά την αναφορά του ΔΝΤ στην αναγκαιότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή