Το παρασκήνιο της κοινής δήλωσης Τσίπρα – Γιουνκέρ

Το παρασκήνιο της κοινής δήλωσης Τσίπρα – Γιουνκέρ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με σκοπό να αποφευχθεί ένα νέο φιάσκο στο  Εurogroup της επόμενης Δευτέρας – μετά από αυτό στην Ρίγα της Λετονίας – έγινε και η χθεσινή κοινή δήλωση μεταξύ του κ. Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Γιουνκέρ. "Μια Ρίγα ΙΙ" λέει χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος στην "Κ",  " θα οδηγούσε σε ένα κούρεμα των εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην συνέχεια σε ασφυξία των ελληνικών τραπεζών".

Έτσι μετά από την πολιτική παρέμβαση του ιδίου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του κ. Γιουνκέρ, έχουμε για πρώτη φορά μία υπέρβαση των κόκκινων γραμμών από την ελληνική πλευρά. Τα θέματα που μέχρι σήμερα ήταν αδιαπραγμάτευτα όπως οι μεταρρυθμίσεις στον ασφαλιστικό τομέα και το εργασιακό σήμερα μετά την κοινή δήλωση Γιουνκερ- Τσίπρα μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και απομυθοποιούνται με αυτό τον τρόπο.

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε χαρακτηριστικά στην “Κ” ΄ότι  πρέπει να παραχθεί αποτέλεσμα τις επόμενες δύο μέρες που θα συνεχίσει να δουλεύει το Brussels Group έτσι ώστε να φτάσουμε την Δευτέρα στο Eurogroup με αρκετή πρόοδο που θα μπορέσει να αναγνωριστεί και από τους υπόλοιπους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης. Έτσι, να βγει  και μία δήλωση σε επίπεδο Eurogroup που θα αναγνωρίζει την πρόοδο αυτή και θα επιτρέψει  και στην ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα μέσω του ΕLA. “Αυτή την στιγμή δεν είμαστε εκεί” έλεγε ο ίδιος αξιωματούχος τονίζοντας ότι  πρέπει να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις και ιδιαίτερα στα θέματα που ήταν ταμπού μέχρι σήμερα αλλιώς δεν θα μπορέσει να διαπιστωθεί η πρόοδος και να γίνει και η αντίστοιχη δήλωση του Εurogroup.

Επισης ,έχοντας τον κ. Γιουνκερ σύμμαχο σε μία τέτοια δήλωση, που είναι γνωστός για την αγάπη του προς την Ελλάδα αλλά και ο θεσμός που εκπροσωπεί – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δείξει την πιο  “μαλάκη" στάση προς την χώρα μας μέχρι στιγμής έλεγε ευρωπαίος αξιωματούχος έδωσε την δυνατότητα και στον κ. Τσίπρα να μπορέσει να περάσει στην απομυθοποίηση των κόκκινων γραμμών του. 

Ο στόχος παρ' όλα αυτά είναι να υπάρξει η αξιολόγηση μέχρι τέλος Μαίου καθώς οι διαπραγματεύσεις υπολογίζονται να κρατήσουν τουλάχιστον 2- 3 εβδομάδες ακόμη και η συμφωνία για νέο πρόγραμμα να γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή