Συμφωνία αναμένει η Συγγρού

Συμφωνία αναμένει η Συγγρού

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά συμφωνίας με τους πιστωτές, έπειτα από μακρύ διάστημα παλινωδιών που κόστισε πανάκριβα στην Ελλάδα, εισέρχεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα εκτιμούσαν αργά χθες το βράδυ στο επιτελείο του κ. Αντ. Σαμαρά. Χωρίς να αποκλείουν μία ακόμη αλλαγή στάσης, απότοκη των εσωτερικών εντάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, τα γαλάζια στελέχη επιφυλάσσονταν σχετικά με την προσέγγιση της Ν.Δ.

«Περιμένουμε την τελική συμφωνία, μακάρι να υπάρξει και να επιβεβαιώνει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούμαστε δεδομένοι» σημείωναν στελέχη της Συγγρού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τελική στάση της Ν.Δ. επί ενός (σ.σ. θεωρητικού επί του παρόντος) κειμένου συμφωνίας θα συζητηθεί στα όργανα του κόμματος. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, θέτοντας επί της ουσίας ως άτυπο πήχυ το «email Χαρδούβελη», που εκ των πραγμάτων έχει αναχθεί σε σημείο σύγκρισης με όποια συμφωνία επιτύχει ή όχι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος κατά τις συναντήσεις του στο εξωτερικό με στελέχη της Ε.Ε. επεδίωξε να στείλει το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σκληρά εξαιτίας των υπερβολών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αναμένεται στις δημόσιες παρεμβάσεις του να επισημάνει το υπερβολικό κόστος που επωμίσθηκε ο ελληνικός λαός από την καθυστέρηση, ενώ θα υπενθυμίσει τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει (συντάξεις, πλην της ρήτρας βιωσιμότητας, ομαδικές απολύσεις κ.λπ.), αλλά και τις πρωτοβουλίες (μείωση ειδικής εισφοράς) που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η γαλάζια ηγεσία δεν αποκλείει, τουναντίον, το σενάριο διαφοροποίησης της Ν.Δ. από τη συμφωνία, με τις τελικές αποφάσεις να εξαρτώνται, προφανώς, και από τη βεβαιότητα που θα υπάρχει για την έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Ωστόσο η τάση είναι σαφής και, εν μέρει, αποτυπώνεται και στη χθεσινή σκληρή ανακοίνωση της Ν.Δ., από τους τομεάρχες Φορολογικής Πολιτικής κ. Απ. Βεσυρόπουλο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή, για τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων. «Οι επιδοτήσεις, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις, που δίδονται στον πρωτογενή τομέα, δεν αποτελούν εισόδημα και ως εκ τούτου δεν φορολογούνται, όπως ουδέποτε εξάλλου φορολογήθηκαν επί Ν.Δ.» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Συγγρού. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι η φορολόγηση επιδοτήσεων, αρχής γενομένης από το τρέχον φορολογικό έτος, είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας τότε τις έντονες αντιδράσεις μεγάλης μερίδας γαλάζιων βουλευτών που εκλέγονταν στην περιφέρεια και τελικά τη δέσμευση του κ. Αντ. Σαμαρά (στην προεκλογική του ομιλία στη Λάρισα) για την ακύρωση του μέτρου.

Σε άλλο μήκος κύματος, 34 βουλευτές της Ν.Δ., με πρώτο υπογράφοντα τον κ. Χρ. Δήμα, κατέθεταν χθες κοινή ερώτηση προς την κυβέρνηση, πιέζοντας προς την κατεύθυνση της αλλαγής προσανατολισμού των επιδοτήσεων από την αποζημίωση ζημιών στην επιδότηση των μέτρων πρόληψης της παραγωγής από φυσικές καταστροφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή