Στο μέλλον παραπέμπονται τα εργασιακά

Στο μέλλον παραπέμπονται τα εργασιακά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευρεία διαβούλευση παραπέμπεται το σχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά, ενώ το σχέδιο νόμου του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη φαίνεται πως μπαίνει στο συρτάρι, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς και να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ρευστότητα. Πίσω από τις γραμμές της κοινής δήλωσης του κ. Αλ. Τσίπρα και του προέδρου της Ευρ. Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, η εξέλιξη των μισθών και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν την ανάγκη οι εξελίξεις στους μισθούς και στους θεσμούς στην αγορά εργασίας να είναι υποστηρικτικές στη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πρακτικά, η συζήτηση για τα εργασιακά φαίνεται πως παραπέμπεται στο μέλλον, ενώ και από την πλευρά των θεσμών, πιθανολογείται ότι παγώνουν οι πιέσεις για τις ομαδικές απολύσεις.

Τη βάση των όποιων, μελλοντικών συζητήσεων θα αποτελέσουν τα «υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα», με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα έχει σύμμαχό της τόσο τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές όσο και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω πιέσεις για μειώσεις μισθών, που θα οδηγούσαν τη χώρα σε συλλογικές συμβάσεις τύπου Βουλγαρίας. Ο κ. Π. Σκουρλέτης επισημαίνει στην «Κ» ότι παραμένει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωμοδότηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για το σχέδιο νόμου που αφορά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο προσκήνιο των εργασιακών σχέσεων αναμένεται θετική, καθώς το υπ. Εργασίας είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με εκπροσώπους του γραφείου. Μάλιστα, στο πλαίσιο της επιδίωξης των «υψηλών ευρωπαϊκών προτύπων», ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να μεταβεί ο ίδιος στη Γενεύη και να έχει επαφές στην έδρα του ILO. Σύμφωνα πάντως με πηγές τόσο από το Μαξίμου, όσο και από το υπ. Εργασίας, το νηφάλιο μήνυμα του κ. Γιουνκέρ που κινείται σε θετική κατεύθυνση πρέπει να εισακουστεί από τους θεσμούς, ώστε οι καλές προθέσεις να επιβεβαιωθούν κατά τη διάρκεια της αποκωδικοποίησής του, στη συζήτηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Brussels Group.

Σε εθνικό επίπεδο, το παιχνίδι μεταφέρεται στις διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με αιχμή τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, στο πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή