Αντί να διορθωθεί η γραφειοκρατία, μειώνεται η δημοκρατία

Αντί να διορθωθεί η γραφειοκρατία, μειώνεται η δημοκρατία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, η τροπολογία που καταργεί τη βασική αρχή της «Διαύγειας». Πλέον, κάποιες αποφάσεις του δημόσιου τομέα που ονομάζονται «ανακλητικές πράξεις δαπανών» θα μπορούν να ισχύουν χωρίς την προγενέστερη δημοσιοποίησή τους στη «Διαύγεια». Με άλλα λόγια, η διαφάνεια στις αποφάσεις των διοικούντων θα μπορεί να αυξομειώνεται κατά το δοκούν, ανάλογα με τα γραφειοκρατικά εμπόδια που θέλει να υπερπηδήσει η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία.

Χθες, η κυβέρνηση επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, επιτιθέμενη μάλιστα στην «Κ». Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αναφερόμενα σε χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο της «Κ», έκαναν λόγο για μια τροπολογία που δεν καταργεί «ούτε κατά διάνοια» τη «Διαύγεια». Σημείωναν μάλιστα ότι αυτή αποτελεί για την κυβέρνηση «πολύτιμο εργαλείο διαφάνειας και ελέγχου των πράξεων της διοίκησης». Απλώς «επιχειρείται μια “τεχνικού τύπου” διευθέτηση» που θα τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά, έλεγαν. Και συνιστούσαν στην «Κ» να είναι περισσότερο προσεκτική. «Ας μπουν στον κόπο ορισμένοι, επιτέλους, να διαβάσουν την επίμαχη τροπολογία», ανέφεραν επιτιμητικά.

Η απάντηση ήρθε από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΕΛ/ΛΑΚ που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα. Σε νέα επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο πρόεδρος της ΕΛ/ΛΑΚ, Διομήδης Σπινέλλης, έκανε λόγο για μια τροπολογία που οδηγεί σε κατάργηση του σκοπού του νόμου (ration legis), η οποία θα πλήξει σοβαρά τη δημοκρατία και την εικόνα της χώρας διεθνώς. Πρόσθεσε ότι το επιχείρημα της «διευκόλυνσης της δημόσιας διοίκησης» στερείται ερείσματος και ότι, μεταξύ των έννομων αγαθών του «δικαιώματος του πολίτη στο να ελέγχει τη δημόσια διοίκηση» και της «διευκόλυνσης της διοίκησης», θα πρέπει να επιλεγεί το πρώτο. Το ότι δεν υπάρχουν Η/Υ που αυτοματοποιούν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε υποχωρήσεις στη διαφάνεια και τη δημοκρατία. Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΛ/ΛΑΚ κάνει λόγο για μια ασαφή τροπολογία σε ό,τι αφορά τις φετινές ανακλητικές αποφάσεις. Σημειώνει ότι η τροπολογία όπως διατυπώνεται δεν είναι σαφές αν αφορά το σύνολο των πράξεων της διοίκησης ή μόνο τις ανακλητικές πράξεις δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή