Mε το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup

Mε το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου θα αναγνωρίζεται πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και ότι η προοπτική συμφωνίας είναι κοντά, είναι το ζητούμενο του Μαξίμου από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, στον απόηχο της ενθαρρυντικής για επίτευξη συμφωνίας κοινής δήλωσης των κ. Τσίπρα και Γιουνκέρ, εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι το πολιτικό μήνυμα που εστάλη μπορεί να λειτουργήσει γεφυροποιητικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, στο επίπεδο της τεχνοκρατικής διαπραγμάτευσης, ακόμη και από υπουργούς που συμμετέχουν στη διαδικασία, εκφράζεται προβληματισμός για τις τελικές διατυπώσεις που θα υιοθετηθούν σε ένα κείμενο συμφωνίας και κατά πόσο θα μπορέσει η κυβέρνηση να συναινέσει σε αυτές.

«Το καλύτερο για εμάς είναι να υπάρξει μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε χθες ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος επί της ουσίας προεξόφλησε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλει τη δόση προς το ΔΝΤ την προσεχή Τρίτη. «Βασική υποχρέωση και θέση της κυβέρνησης είναι να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της σε εσωτερικό και εξωτερικό», επισήμανε. Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά μέτρα που θα περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το ύψος τους δεν έχει σχέση με τα ποσά που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες και κάνουν λόγο για μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο χαρακτήρας των μέτρων δεν θα είναι οριζόντιος, καθώς η προσπάθεια της κυβέρνησης εστιάζεται σε αναδιανομή των βαρών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης επιμένουν ότι το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης σε κομβικά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, το οποίο ουσιαστικά προαναγγέλθηκε στην κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιουνκέρ, δεν σημαίνει υπαναχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές». «Τα εργασιακά αποτελούν βασική “κόκκινη γραμμή”», είπε ο κ. Σακελλαρίδης, ο οποίος προανήγγειλε επίσκεψη του υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, στη Γενεύη, όπου θα έχει διαβουλεύσεις για το ζήτημα. Για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι «δεν μιλάμε για μείωση συντάξεων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος πλέον «τρέχει» τη διαπραγμάτευση, μιλώντας χθες σε συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» για την επιχειρηματικότητα, άφησε εκ νέου έμμεσες αιχμές κατά του κ. Γ. Βαρουφάκη, καθώς, όπως είπε, μπορεί να έχουν μια βάση αλήθειας όσοι λένε ότι καθυστερήσαμε και ότι δεν είχαμε ολοκληρωμένες προτάσεις. Πέραν του δρόμου που πρέπει να καλυφθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, παραμένει το ερώτημα πώς θα αντιδράσει η Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα. 

Ο κ. Σακελλαρίδης εμφανίσθηκε χθες σίγουρος ότι το πολυνομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή χωρίς δυσκολία. Ωστόσο, φωνές διαφοροποίησης εξακολουθούν να ακούγονται, όπως αυτή του βουλευτή Κ. Λαπαβίτσα, ο οποίος δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ότι «δεν πρέπει να φεύγει το θέμα της ρήξης από το τραπέζι, όπως η επιλογή τι θα πληρώσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «εμείς νιώθουμε βαριά ευθύνη και δεν θα κάνουμε σκόντο σε ασφαλιστικό, δημοσιονομικά. Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να φύγει, είναι άδικος φόρος».

"Όποια μέτρα και όποιες μεταρρυθμίσεις ληφθούν, δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα αναδιανείμουν τα βάρη όσων έχουν πληρώσει τα περισσότερα τα τελευταία χρόνια" τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή