Αντιδρά το «Ποτάμι» για τις Ανεξάρτητες Αρχές

Αντιδρά το «Ποτάμι» για τις Ανεξάρτητες Αρχές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία διάταξη, από τις «λοιπές» του νομοσχεδίου για την Δημόσια Διοίκηση που σήμερα  ψηφίστηκε στο σύνολό του, και η οποία αφορά ζητήματα λειτουργίας των Ανεξαρτήτων Αρχών, προκαλεί με καθυστέρηση αντιδράσεις κυρίως από το «Ποτάμι».

Η επίμαχη διάταξη –που όπως και τα υπόλοιπα ψηφισθέντα άρθρα θα αποτελούν νόμο του κράτους από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως- ουσιαστικά υπογραμμίζει ότι οι Αρχές των οποίων μέλη αποχωρούν για οποιονδήποτε λόγο, μπορούν νομίμως να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς χρονικούς περιορισμούς, στο βαθμό που τα παραμένοντα μέλη «επαρκούν για το σχηματισμό απαρτίας». Παράλληλα, τονίζεται, με νόμο πλέον, και το αυτονόητο: ότι δηλαδή στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο εκλείψει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, «τα καθήκοντα του Προέδρου ασκούνται από τον Αντιπρόεδρο της Αρχής».

Η τρέχουσα συγκυρία έκανε πολλούς στο Περιστύλιο να σχολιάζουν ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά κυρίως το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ως γνωστόν, μετά τη λήξη της θητείας του Προέδρου Ι. Λασκαρίδη και των μελών της Αρχής Ι. Παπακώστα και Εύης Δεμίρη, το ΕΣΡ λειτουργεί με τέσσερα μέλη (προφανώς επαρκούν για σχηματισμό απαρτίας και λήψη νομίμων αποφάσεων). Τα παραμένοντα μέλη είναι οι: Λίνα Αλεξίου – Αντιπρόεδρος (που και με νόμο πλέον ασκεί καθήκοντα Προέδρου), Γ. Στεφανάκης, Δήμητρα Παπαδοπούλου-Κλαμαρή και Κ. Αποστολάς.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, ως γνωστόν, τα μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών επιλέγονται από τη Βουλή (Διάσκεψη των Προέδρων με εξαιρετικά αυξημένη πλειοψηφία). Οι υπάρχοντες πολιτικοί συσχετισμοί και οι συγκυριακές κάθε φορά σκοπιμότητες έχουν καταστήσει ως τώρα αδύνατη τη συμφωνία – την επίτευξη πλειοψηφίας για τον ορισμό μελών στη θέση εκείνων που η θητεία έχει λήξει. Αυτή η αδυναμία, έχει εδώ και καιρό αποτελέσει πεδίο εκδήλωσης «αμφισβήτησης» ως προς την κανονικότητα περί τη λειτουργία όσων Αρχών, που η θητεία του προέδρου ή κάποιων μελών τους έχει λήξει.

Ο νόμος 4055 του 2012, που έρχεται να «διορθώσει» η τωρινή νομοθετική παρέμβαση, προέβλεπε μεταξύ άλλων: «Η ανεξάρτητη αρχή μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, όχι όμως πέρα από ένα εξάμηνο, εάν κάποια από τα μέλη της εκλείψουν, ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο, ή απολέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν, εφόσον τα λοιπά μέλη επαρκούν για το σχηματισμό απαρτίας».

Η ψηφισθείσα νέα ρύθμιση αναφέρει: «Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο, ή παραιτηθούν, ή απολέσουν την ιδότητα, βάσει της οποίας ορίστηκαν, η Αρχή συνεχίζει να έχει νόμιμη συγκρότηση μέχρι το διορισμό νέων, εφόσον τα λοιπά μέλη επαρκούν για το σχηματισμό απαρτίας». Είναι προφανές ότι «αφαιρέθηκε» ο εξάμηνος χρονικός περιορισμός.

Στα αξιοσημείωτα της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι τα ακόλουθα δύο: Πρώτον ότι η κυβέρνηση στην αιτιολογική Εκθεση που συνόδευε το σχέδιο νόμου, φαίνεται να αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά ειδικά στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Δεύτερον, ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν είχε εντοπίσει, ή τουλάχιστον αξιολογήσει αναλόγων –όπως έκανε με καθυστέρηση το Ποτάμι- τη συγκεκριμένη διάταξη.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή