Βαρουφάκης: Θα καταβληθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ (video)

Βαρουφάκης: Θα καταβληθούν οι δόσεις στο ΔΝΤ (video)

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε ημέρες μακριά από το σημαντικό Eurogroup της Δευτέρας, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε με βεβαιότητα ότι «είμαστε πολύ πιο κοντά σε συμφωνία» και άμεσα. Από τη μεριά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ίδια αισιοδοξία, «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, πλέον, μιλάμε την ίδια γλώσσα, η ερώτηση είναι αν είμαστε αρκετά κοντά», είπε χαρακτηριστικά.

Και το πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο πλευρές θα διαπιστωθεί στο Eurogorup της Δευτέρας. «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε κάνει πρόοδο, που θα μπορέσουμε να αποτιμήσουμε για να φτάσουμε σε μετέπειτα συμφωνίες», είπε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Οι δύο άντρες βρέθηκαν σε κοινό πάνελ στο πλαίσιο του επιχειρηματικού συνεδρίου European Business Summit χθες στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, στη διάρκεια γεύματος στο συνέδριο, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι η χώρα θα αποπληρώσει το χρέος των περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τρίτη. Αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην επόμενη δόση και όχι αρκετά σε μια μακρόχρονη συμφωνία.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τρία βασικά εμπόδια, αυτά της δημοσιονομικής προσαρμογής, του χρέους και της κοινής ατζέντας μεταρρυθμίσεων, που «δεν θα στρέψει τον ελληνικό πληθυσμό εναντίον μας», ενώ έκανε λόγο και για αναδιάρθρωση της ελληνικής αγορά εργασίας που είναι «η πλέον απορρυθμισμένη της Ευρώπης», όπως είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι όταν υπάρξει μια συμφωνία σε ένα μεταρρυθμιστικό πακέτο, τότε «η Ελλάδα θα γίνει μια υπέροχη χώρα για επενδύσεις». Στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν χρειαζόμαστε μια σοβαρή εμπροσθοβαρή ανάλυση χρέους, ανακίνηση της δημόσιας περιουσίας μέσα από ιδιωτικοποιήσεις αλλά με τον τρόπο που η «κυβέρνηση καταλαβαίνει και όχι με ξεπούλημα» και, τέλος, μια σοβαρή αναδιάρθρωση του συστήματος ΦΠΑ, που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής των νησιωτών. Συγχρόνως έκανε αναφορά και στο δικαστικό σύστημα, το οποίο και αυτό χρειάζεται αναδιάρθρωση καθώς δυναμιτίζει τη μεταρρυθμιστική δυνατότητα της κυβέρνησης.

Ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε σε ένα τρίπτυχο «επικίνδυνων μύθων» που υπάρχουν για τη χώρα. Πρώτον, ότι το Grexit είναι καλό για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Δεύτερον, ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα τα προηγούμενα χρόνια και, τρίτον, ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαπραγματευτεί σωστά. «Μία έξοδος της Ελλαδας από τη Ζώνη του Ευρώ θα διέλυε την Ευρωζώνη μελλοντικά».

Ερωτηθείς για τη θέση του στην κυβέρνηση, είπε πως «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να είναι η δουλειά ενός» και ότι αυτή η κυβέρνηση δουλεύει σε απόλυτη αρμονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή