Ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας με Gazprom

Ενεργειακή συμφωνία Τουρκίας με Gazprom

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom συμφώνησε χθες με την κυβέρνηση της Τουρκίας να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream με στόχο να αρχίσει να παραδίδει αέριο τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Την ανακοίνωση έκανε χθες από την Αγκυρα ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ. Δεν αναφέρθηκε, πάντως, στις εκπτώσεις στο κόστος του αερίου τις οποίες διεκδικεί η τουρκική πλευρά. Το θέμα είναι ακανθώδες και θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβολή του σχεδίου.

Ο Turkish Stream είναι ο αγωγός που θα αντικαταστήσει τον South Stream, που επρόκειτο να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας αλλά ματαιώθηκε εξαιτίας εντάσεων στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε. αλλά και των διαφωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις πρακτικές του ρωσικού κολοσσού. Βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, ο Turkish Stream πρόκειται να μεταφέρει 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο ετησίως και θα συνδέει υποθαλάσσια τη Ρωσία με την Τουρκία στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης μέσω Μαύρης Θάλασσας. Θα αποτελεί, έτσι, εναλλακτική δίοδο αντί της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Δεδομένου ότι θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την προοπτική να συμφωνήσει με την Gazprom την επέκτασή του στην ελληνική επικράτεια. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα αντλούσε σημαντικά έσοδα από τη διέλευση του αερίου, ενώ θα αναβαθμιζόταν γεωπολιτικά επιτυγχάνοντας τη σύνδεσή της με μεγάλους κόμβους διανομής σε ανατολική και δυτική Ευρώπη. Παραμένει, ωστόσο, αβέβαιο ποια στάση θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, το ρωσικό φυσικό αέριο θα ανταγωνίζεται την προσφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Τον Μάρτιο η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν επισήμως να αρχίσουν την κατασκευή του χερσαίου αγωγού ΤΑΝΑΡ μήκους 1.850 χιλιομέτρων που έχει σχεδιασθεί για να μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα αζέρικου φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη και έξι δισ. κ.μ. στους καταναλωτές της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή