Γέλεν, Λαγκάρντ κατά των υψηλών μπόνους στα «golden boys»

Γέλεν, Λαγκάρντ κατά των υψηλών μπόνους στα «golden boys»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μέτοχοι των τραπεζών αλλά και των υπολοίπων φορέων του χρηματοπιστωτικού τομέα θα πρέπει να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, οι οποίες θα πρέπει να καθορίζονται από μακροπρόθεσμες και όχι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, επισήμανε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ σε εκδήλωση όπου παραβρέθηκε η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) απηύθυνε έκκληση για την υιοθέτηση μιας δεοντολογικής συμπεριφοράς από τους παίκτες του χρηματοπιστωτικού κλάδου στο συνέδριο «Χρηματοοικονομικά και Κοινωνία» που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Είπε, ειδικότερα, ότι οι κίνδυνοι αστάθειας στο τραπεζικό σύστημα πηγάζουν από την «κουλτούρα» του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις πρακτικές αποδοχών, παρά τους αυστηρότερους κανόνες που υιοθετήθηκαν μετά την κρίση του 2007-09.

«Οι κανόνες από μόνοι τους δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα. Το σωστό και το λάθος δεν μπορεί να προσδιορίζεται από το εάν κάτι είναι επιτρεπτό από τον νόμο ή όχι. Αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία μιας κουλτούρας που θα παροτρύνει τους τραπεζίτες να λειτουργήσουν ορθά ακόμη και όταν δεν τους παρακολουθεί κανένας» τόνισε η κ. Λαγκάρντ. Κριτική για τις πρακτικές του χρηματοπιστωτικού κλάδου ασκήθηκε, επίσης, από την επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν. Στην ομιλία της, μετά την οποία ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με την κ. Λαγκάρντ, η κ. Γέλεν αναφέρθηκε στο «διαστρεβλωμένο σύστημα αποδοχών» που επικρατεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το οποίο σε συνδυασμό με τους ανεπαρκείς ελέγχους οδήγησαν στην κρίση του 2007-09. Τόνισε πως σήμερα οι κίνδυνοι αστάθειας του τραπεζικού συστήματος παραμένουν υπό έλεγχο, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι είναι υψηλές οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή