Η άποψη του Ταμείου για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους

Η άποψη του Ταμείου για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξακολουθούν να ψάχνουν και… ψάχνονται, όπως προκύπτει από το παραπάνω ρεπορτάζ, για να αντιληφθούν τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας και το πρόγραμμά της δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Υπάρχει ωστόσο και ένα άλλο ερώτημα, που απασχολεί εν μέρει το Ταμείο, αλλά κυρίως την ελληνική κυβέρνηση. Ο λόγος αφορά την ιδέα το ΔΝΤ να διαγράψει κάποια στιγμή το χρέος της Ελλάδας. Υπάρχει λοιπόν τέτοια περίπτωση; Οπως μεταδίδει από την Ουάσιγκτον η ανταποκρίτρια της «Κ», Κατερίνα Σώκου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται μάλλον απίθανο. Κι εξηγεί τους λόγους αυτής της άρνησης:

Η συζήτηση ξεκίνησε ότι μια τέτοια πρόταση διατύπωσε το πρώην στέλεχος του Ταμείου, Ασόκα Μόντι, ο οποίος εδώ και καιρό επικρίνει τη διάθεση περισσότερων χρημάτων από τους Ευρωπαίους για την αποπληρωμή του ΔΝΤ, με εμμονή στη λιτότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οπως λέει όμως ο αναλυτής του ινστιτούτου Peterson, Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, αναφερόμενος στο θέμα «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» να διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ: «Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και δεν πρόκειται για μια ελάχιστα αναπτυγμένη χώρα. Κατά συνέπεια, η ιδέα δεν είναι πολιτικά εφικτή…

Είναι ασύλληπτο να εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ διαγραφή χρέους για μία τόσο πλούσια χώρα, με δεδομένο πόσες φτωχότερες χώρες έχουν αποπληρώσει τα χρέη τους στο παρελθόν». Κι όσοι ξέρουν τις διαθέσεις που υπάρχουν γενικότερα μεταξύ αρκετών μελών του Δ.Σ. του Ταμείου, σχετικά με την αντιμετώπιση που έτυχε η Ελλάδα από το ΔΝΤ όλο αυτό το διάστημα, μπορούν να επιβεβαιώσουν κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό την άποψη του κ. Κίρκεγκααρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή