Η Κουμουνδούρου μπροστά σε ρήγματα έπειτα από συμφωνία

Η Κουμουνδούρου μπροστά σε ρήγματα έπειτα από συμφωνία

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα διαπραγματευτικής εξάντλησης έδιναν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση παρατεταμένης αναμονής οδήγησε στο να πέσουν δημόσια οι τόνοι των συζητήσεων και ανέβαλε τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς δεν υπήρχε κάτι χειροπιαστό για να συζητηθεί. Ωστόσο, αυτή η εικόνα θα αλλάξει με την ανακοίνωση μιας πιθανής συμφωνίας.

Η γνωστή φράση ότι επικρατεί ηρεμία πριν από την καταιγίδα, ισχύει στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, άγνωστη όμως είναι η έντασή της και οι επιπτώσεις της που σίγουρα θα είναι ισχυρές. Αποχωρήσεις τάσεων, παραιτήσεις από κομματικά όργανα, ενδεχομένως και από την κυβέρνηση, είναι μια ισχυρή πιθανότητα που θα οδηγήσει σε αναδιάταξη του κομματικού μηχανισμού. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από άλλα κόμματα, κομματικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι κομματικές κρίσεις είναι πάντα ίδιες, καθώς η καταψήφιση νόμων οδηγεί σε αποσκιρτήσεις, σε νέες κινήσεις και κόμματα και σε νέο σκηνικό.

Η εκκρεμότητα γύρω από τη συμφωνία, αλλά και το αντιφατικό κλίμα σχετικά με το αν και σε ποιο βαθμό είχε επιτευχθεί πρόοδος προκάλεσαν ένα μούδιασμα διαρκείας στον κομματικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να αναβληθούν ουσιαστικά τα σχέδια για συνεδρίαση και της Κεντρικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός δεν έδειξε ιδιαίτερη διάθεση να ασχοληθεί με το κόμμα, ούτε και υπήρχε κάτι συγκεκριμένο να μεταφέρει, ούτε και οι τάσεις έδειξαν κάποια διάθεση να προκαλέσουν οι ίδιες συνεδριάσεις και εντάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.

Οπως αναφέρουν κομματικά στελέχη, μόλις εμφανιστεί η συμφωνία στον ορίζοντα, η εικόνα θα αλλάξει. Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και πολλά στελέχη, εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη κάνει πολλές παραχωρήσεις και ότι «αντί να πάει σε ρήξη έξω και συμφωνία με το κόμμα, θα πάει σε ρήξη στο κόμμα και σε συμφωνία έξω», προδικάζοντας ότι τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που διαπραγματεύονται τη συμφωνία με τους δανειστές, έχουν ήδη παραβιάσει τη λαϊκή εντολή.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ να κλονιστεί σοβαρά, να υποστεί ρήγματα, πιθανόν και διασπάσεις, ενώ δεν θεωρούν ότι είναι αποκυήματα φαντασίας οι εκτιμήσεις ότι μετά τα ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει αναδιάταξη και του πολιτικού σκηνικού, καθώς δεν αποκλείονται νέες συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο. Με απλά λόγια, ο κοινός παρονομαστής της κατάστασης που διαμορφώνεται σε κόμμα και κυβέρνηση, είναι ότι θα υπάρξει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ότι οι «κόκκινες» γραμμές από την κυβέρνηση έχουν μεταφερθεί στο κόμμα και ότι είναι πιθανό να σημειωθεί κάποια μορφή ιδεολογικού διχασμού, καθώς πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουν τη συμφωνία, άλλοι θα αποχωρήσουν, οι τάσεις θα ανασυγκροτηθούν σε νέα βάση και συνολικά θα επηρεαστούν και η κυβέρνηση και το κόμμα.

Στο μεταξύ, οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με βασικό αντικείμενο την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στο αυριανό Eurogroup, αλλά και οι συνεχείς επικοινωνίες του κ. Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδες δεν είχαν οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα για την αυριανή συνεδρίαση. Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αποφάσισε και πάλι να κινηθεί στο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει με την κ. Μέρκελ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με τον οποίο είχε κάνει κοινή δήλωση για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Το τι ακριβώς έχει συζητηθεί με την καγκελάριο δεν είναι γνωστό, ωστόσο οι ίδιες πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι έχει επιτευχθεί προσέγγιση και στο θέμα του χρέους, ωστόσο αυτή δεν θα επισημοποιηθεί αν πρώτα δεν κλείσει η συμφωνία.

Οσον αφορά όμως την κοινή δήλωση με τον κ. Γιουνκέρ, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι αυτή επιτεύχθηκε έπειτα από αίτημα της Αθήνας και η επεξεργασία της έγινε από κυβερνητικά στελέχη, κοινοποιήθηκε και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στάλθηκε στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η δήλωση αυτή θα αποτελέσει οδηγό για την ελληνική αντιπροσωπεία αύριο στις Βρυξέλλες για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά θέματα, παρά τις έντονες επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή