Εντατικές διαβουλεύσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Εντατικές διαβουλεύσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται και σήμερα, Σάββατο, η συντονισμένη προσπάθεια σε Αθήνα και Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, στα θέματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν ανοιχτά.

Από το μεσημέρι υπήρξε σύσκεψη  του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με συμμετοχή και του Γιάννη Βαρουφάκη, ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται άλλωστε να επιδιώξει εντός του Σαββατοκύριακου  νέες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς παράγοντες της Ευρωζώνης ελπίζοντας να αποτρέψει, με πολιτική διαπραγμάτευση, τα πολύ σκληρά μέτρα που ζητούν οι δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιέσεις των εταίρων έχουν ενταθεί και επικεντρώνονται, πέρα από τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και στο ύψος του ενιαίου ΦΠΑ.

Πάντως, στη συνεδρίαση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσέρχονται με χαμηλές προσδοκίες.

«Είμαστε ακόμα μακριά από μια τελική συμφωνία», είπε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος χθες στις Βρυξέλλες και εξήγησε ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί απλώς θα αποτιμήσουν την κατάσταση βασιζόμενοι στις αναφορές των θεσμών. Συγχρόνως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια δήλωση από το Eurogroup που θα αναγνωρίζει την πρόοδο στις συζητήσεις, αλλά ανέφερε ότι «δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερο, απλώς μια αποτίμηση των διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, όπως τόνισαν την Παρασκευή κυβερνητικοί κύκλοι, αναμένει στο Eurogroup  ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου και υπενθυμίζουν το ζήτημα της ρευστότητας.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ. Επισημαίνουν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σημειώνουν ότι υπάρχει μια αισιοδοξία από την κυβέρνηση αλλά και μια ανησυχία για το ότι πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη.

Τέλος, να σημειωθεί ότι αύριο Κυριακή, αναμένεται να συνεδριάσει και το Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό θα συμβεί υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή