Η κάλπη θα κρύβει πολλές παγίδες…

Η κάλπη θα κρύβει πολλές παγίδες…

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να διέψευσε το σενάριο μιας νέας προσφυγής στις κάλπες, αλλά το ενδεχόμενο αυτό παραμένει ισχυρό, αν η περιβόητη συμφωνία που επιδιώκει ο πρωθυπουργός δεν βρει σύμφωνη την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι μια τέτοια εξέλιξη αρκεί από μόνη της να απειλήσει τη δεδηλωμένη. Σημειωτέον δε ότι ακόμη και οι υπουργοί που αντιπροτείνουν ένα δημοψήφισμα για να κατορθώσει η κυβέρνηση να «χωνέψει» ευκολότερα το νέο Μνημόνιο το οποίο είναι έτοιμη να υπογράψει δεν αρνούνται ότι είναι δυσπρόβλεπτη η αντίδραση ουκ ολίγων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και κάποιων των ΑΝΕΛ. Πολύ περισσότερο όταν είναι βέβαιο ότι όποια συμφωνία κι αν προκύψει θα περιέχει οριζόντια υφεσιακά μέτρα (όπως π.χ. η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ μέσω του ΦΠΑ) τα οποία μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν ακόμη και αιτία παραίτησης εκ μέρους κυβερνητικών βουλευτών.

Με αυτό το δεδομένο, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ποια είναι η διαδικασία προσφυγής στις κάλπες, καθώς εν προκειμένω επιφυλάσσει εκπλήξεις που δεν θα τις έχουμε ξαναζήσει. Με πρώτη την υποχρέωση του κ. Πρ. Παυλόπουλου να δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ακόμη και στον υπόδικο κ. Νίκο Μιχαλολιάκο! Γιατί θα συμβεί αυτό; Διότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει σε μια κυβέρνηση που δεν έχει κλείσει καν χρόνο να επικαλεστεί τη γνωστή δικαιολογία του «εθνικού λόγου» για να διαλύσει τη Βουλή, όπως συνέβαινε στο παρελθόν για να προκληθούν πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός, όμως, ούτως ή άλλως δεν μπορεί να επιβάλει μόνος μια τέτοια εξέλιξη διότι το κόμμα του δεν ελέγχει την πλειοψηφία.

Επομένως, η μόνη διέξοδος που έχει ο κ. Τσίπρας για να εκβιάσει τη διενέργεια εκλογών είναι να παραιτηθεί μαζί με την κυβέρνησή του (άρθρα 38, 41). Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, το Σύνταγμα υποχρεώνει τον ΠτΔ πριν διαλύσει τη Βουλή να καταβάλει προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών (άρθρο 37). Και μπορεί μεν ο κ. Τσίπρας ή και ο κ. Σαμαράς να μη δεχθούν να λάβουν αυτήν την εντολή (ο πρώτος διότι θα επιθυμεί εκλογές και ο δεύτερος διότι δεν θα μπορεί να βρει 151 βουλευτές να τον στηρίξουν), αλλά είναι μάλλον βέβαιον ότι την εντολή αυτή θα την καλοδεχθεί ο κ. Μιχαλολιάκος. Διότι για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να διεθνοποιήσει τη δίωξή της Χ.Α. ως άδικη. Οταν δε επιστρέψει την εντολή, το γράμμα του Συντάγματος (37) ορίζει ότι ο ΠτΔ θα πρέπει να συγκαλέσει και μια σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών για να διαπιστώσει τελεσίδικα ότι δεν μπορεί να σχηματισθεί βιώσιμη κυβέρνηση και ακολούθως να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Οπως, δηλαδή, συνέβη τον Μάιο του 2012, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν εκ των τριών ανωτάτων δικαστικών.

Ολα τούτα διαψεύδουν, βέβαια, τις φημολογίες ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί, αν θέλει, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές-εξπρές. Οπως προκύπτει από όσα διαβάσατε, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για να προκληθούν εκλογές από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας τις δρομολογήσει με μια δική του παραίτηση. Γεγονός που καθιστά μια τέτοια εξέλιξη ακόμη και εθνικά επικίνδυνη σε μια οικονομία η οποία τελεί ήδη στα όρια της κατάρρευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή