H «βιομηχανία» των μετακλητών επιστρέφει…

H «βιομηχανία» των μετακλητών επιστρέφει…

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ σχεδόν δύο μηνών, ο κ. Δ. Μάρδας ανακοίνωνε τις πηγές άντλησης των 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των δράσεων κατά της ανθρωπιστικής κρίσης. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβανόταν η μείωση των υπουργείων και του συνολικού αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων κατά το ήμισυ. Σήμερα, μετά 100 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας, σχεδόν τίποτε δεν περνάει από τα πρωτόκολλα των υπουργείων. Το νομοθετικό έργο είναι φτωχό, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου συχνές, ενώ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις φτάνουν με καθυστέρηση μηνών.

Από τα βασικά επιχειρήματα της νέας κυβέρνησης για τη μείωση των θέσεων των μετακλητών ήταν η άποψη ότι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα κατόρθωναν να αξιοποιήσουν το παραγκωνισμένο ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική. Στα περισσότερα υπουργεία, οι αρμόδιοι βρίσκονται αντιμέτωποι, πρώτον, με την έλλειψη προσωπικού και δεύτερον, με αδυναμία ταχείας προώθησης ακόμη και απλών αποφάσεων.

Στην Κουμουνδούρου διακρίνουν απροθυμία συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι οι μηχανισμοί των υπουργείων εξακολουθούν να ελέγχονται από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η κατάσταση έχει αρνητικό αποτέλεσμα ακόμη και στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εταίρους. Πολύ συχνά, το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Οικονομικών μένουν δίχως κρίσιμα στοιχεία αλλά κυρίως χωρίς αποτελέσματα. Οι υπουργοί, από τη δική τους πλευρά, πιέζουν για την αύξηση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, προκειμένου να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τις εργασίες τους.

Στο γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση απασχολούνται τουλάχιστον οκτώ μετακλητοί και δύο ειδικοί σύμβουλοι, ενώ έχουν αποσπασθεί από διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου 13 άτομα.

Ο αριθμός, προφανώς, υπερβαίνει τη γενική κυβερνητική οδηγία για τέσσερις μετακλητούς και πέντε ειδικούς συμβούλους και επιστημονικούς συνεργάτες. Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη απασχολούνται 14 μετακλητοί και 4 ειδικοί σύμβουλοι, ενώ έως αυτή τη στιγμή έχουν αποσπαστεί πέντε άτομα. Σε ένα άλλο «υπερυπουργείο», εκείνο της Οικονομίας του κ. Γ. Σταθάκη, εργάζονται 17 μετακλητοί, δύο ειδικοί σύμβουλοι, ενώ έχουν αποσπαστεί 6 υπάλληλοι. Εντεκα άτομα εργάζονται στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη. Διόλου ευκαταφρόνητο είναι και το μέγεθος του γραφείου του υπουργού Εργασίας Π. Σκουρλέτη, όπου απασχολούνται 10 ειδικοί συνεργάτες και σύμβουλοι και 7 μετακλητοί, ενώ έχει γίνει τουλάχιστον μία απόσπαση. Πολυπληθές είναι και το γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου, όπου απασχολούνται 12 μετακλητοί, εννέα ειδικοί σύμβουλοι και τέσσερις αποσπασμένοι.

Οι αποσπάσεις είναι ένας τρόπος τον οποίο αξιοποιούν αρκετά κυβερνητικά στελέχη για να συγκροτήσουν τα γραφεία τους. Τις περισσότερες (11) έχει πραγματοποιήσει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τ. Κουράκης, καθώς και ο κ. Αλ. Φλαμπουράρης (7). Στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας απασχολούνται, ακόμη, έξι μετακλητοί και τρεις ειδικοί συνεργάτες. Ο κ. Φλαμπουράρης απασχολεί και δύο άμισθους συμβούλους τις τελευταίες εβδομάδες. Ο υπουργός Επικρατείας δεν είναι ο μόνος που ζητάει (και λαμβάνει) τη βοήθεια στη βάση του κομματικού πατριωτισμού. Αρκετά κομματικά στελέχη βοηθούν στο κυβερνητικό έργο.

Σχετικά περιορισμένο, σε σύγκριση με άλλα υπουργικά γραφεία, είναι εκείνο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Στο γραφείο του κ. Ι. Δραγασάκη έχουν αποσπασθεί 4 υπάλληλοι, ενώ απασχολούνται ακόμη τέσσερις μετακλητοί και δύο ειδικοί σύμβουλοι. Στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου εργάζονται έξι ειδικοί συνεργάτες και σύμβουλοι, τρεις μετακλητοί, ενώ έχουν αποσπασθεί δύο υπάλληλοι. Εξι μετακλητοί, τρεις ειδικοί σύμβουλοι και τρεις αποσπασμένοι βρίσκονται στο γραφείο του υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή, ενώ, αντιστοίχως, παρά τον κ. Π. Λαφαζάνη εργάζονται εννέα μετακλητοί, δύο ειδικοί σύμβουλοι και επτά αποσπασμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή