Λύση εντός Μαΐου επιδιώκει η Αθήνα

Λύση εντός Μαΐου επιδιώκει η Αθήνα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχιση των εντατικών διαβουλεύσεων με τους εταίρους για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και επικύρωση της συμφωνίας που θα προκύψει από ένα έκτακτο Eurogroup εντός του Μαΐου είναι το χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου κινείται η Αθήνα, μετά τις χθεσινές εξελίξεις και την αποδραματοποίηση του κλίματος που επέφερε η απόφαση της κυβέρνησης για πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ. Τις εξελίξεις μετά και το χθεσινό Eurogroup θα εξετάσει σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, το κυβερνητικό συμβούλιο. Tο ανακοινωθέν του Eurogroup ήταν αυτό ακριβώς που ανέμενε η ελληνική πλευρά, καθώς κυβερνητικά στελέχη είχαν από νωρίς χθες σπεύσει να περιγράψουν το περιεχόμενό του, αλλά και να ξεκαθαρίσουν ότι η Αθήνα δεν αναμένει ότι θα οδηγήσει σε αποκατάσταση της ρευστότητας στη φάση αυτή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε χθες ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου το απόγευμα της Κυριακής, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν διαφορετικές εισηγήσεις. Ειδικότερα, οι υπουργοί που εμπλέκονται άμεσα με τη διαπραγμάτευση τάχθηκαν υπέρ της συνέχειας των προσπαθειών για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας «μονόδρομο» αυτήν τη διαδικασία. Ωστόσο, από μια άλλη μερίδα υπουργών, που βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφές όριο στις υποχωρήσεις, στις οποίες μπορεί να προχωρήσει η ελληνική πλευρά, και να μην αποκλείεται η ρήξη.

Κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στην πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνουν ότι έχει καταγραφεί πρόοδος και σύγκλιση στην οριοθέτηση των δημοσιονομικών στόχων. Στα επιμέρους θέματα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των εταίρων, προκειμένου να νομοθετήσει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όμως στα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Οι δύο πλευρές εμφανίζονται να απέχουν στα θέματα των πρόωρων συντάξεων και στην περικοπή των επικουρικών, με τους εταίρους να επιμένουν στα δύο αυτά ζητήματα.

Την ίδια στιγμή, κλίμα αμφισβήτησης του διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρα φαίνεται ότι διαμορφώνεται στην κυβέρνηση. Με αφορμή δημοσίευμα για στοχευμένες διαρροές από την ΤτΕ κατά της κυβέρνησης, το Μαξίμου κάλεσε την ΤτΕ να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές ή να διενεργήσει έρευνες, ώστε «να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την κυβέρνηση σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα». Η ΤτΕ προχώρησε σε άμεση διάψευση του δημοσιεύματος και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται: «Ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του διοικητή Γ. Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται σε δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”».

Χθες, ο κ. Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη, είπε ότι «εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε μια σχέση η οποία να σέβεται την ανεξαρτησία της ΤτΕ, αλλά και να υπάρχει μια συνεργασία που θα βοηθά και θα προωθεί τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή