Επί τάπητος διερευνητικές επαφές και ΜΟΕ

Επί τάπητος διερευνητικές επαφές και ΜΟΕ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να προωθηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και να αρχίσει στη συνέχεια ο διάλογος για τις διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μ’ ένα μπαράζ συνεντεύξεων στον τουρκικό Τύπο, αλλά και με την επίκληση του Θεού, επιχείρησε να δημιουργήσει θετικό κλίμα στις συνομιλίες που έχει, από χθες στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα στην Αγκυρα.

Κοινός παρονομαστής των θέσεων που ανέπτυξε ο κ. Κοτζιάς είναι ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «υπάρχουν πολλά προβλήματα, υπάρχουν διαφορές συμφερόντων, αλλά υπάρχει και η ζαριά του Θεού που μας έριξε εδώ» καθώς, όπως είπε, «είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε μαζί» και υπό αυτό το πρίσμα εξέφρασε την προσδοκία για εποικοδομητικές συνομιλίες. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών είχε, στην Κωνσταντινούπολη, συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ σήμερα θα είναι η κεντρική συνάντηση με τον ομόλογό του Τσαβούσογλου, κατά την οποία θα εξεταστούν τα ΜΟΕ και οι διερευνητικές επαφές.

Οπως είπε ο Ελληνας υπουργός, θα συζητηθεί επίσης η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ θετικά εξελίσσεται η τουριστική συνεργασία, καθώς προβλέπεται ότι φέτος περίπου ένα εκατομμύριο Τούρκοι θα επισκεφθούν την Ελλάδα. Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε τη θέση του για το θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι αν η Ελλάδα και η Τουρκία ταχθούν υπέρ των εγγυήσεων, «αυτό σημαίνει ότι η λύση δεν είναι πραγματική λύση». Σημείωσε, επίσης, ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος-μέλος της Ε.Ε. και να αναπτύξει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα. Επισημαίνεται, ότι χθες το βράδυ, στο Λήδρα Παλλάς στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, με τον νεοεκλεγέντα Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με ατζέντα την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Για τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο κ. Κοτζιάς είπε πως «ζούμε σε περίοδο δύσκολη, παγκόσμια και οικουμενική. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι οικουμενικοί θεσμοί από τα βάθη της Ιστορίας. Ο κυριότερος από αυτούς είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή