«Ποτάμι»: Συμφωνία εδώ και τώρα

«Ποτάμι»: Συμφωνία εδώ και τώρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επίτευξη συμφωνίας είναι απαραίτητη εδώ και τώρα. Δεν υπάρχει ούτε άλλος δρόμος ούτε άλλος χρόνος». Αυτή ήταν η αντίδραση του «Ποταμιού» στην ανακοίνωση των υπουργών του Eurogroup, οι οποίοι επί της ουσίας περιορίστηκαν να αναγνωρίσουν την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις, αποφεύγοντας να αναλάβουν οποιαδήποτε άλλη δέσμευση. Εξ ου και στελέχη της Σεβαστουπόλεως δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους, καλώντας τον κ. Τσίπρα να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το να υπογράψει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα που ήδη από το πρωί θέλησε να στείλει ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, καταγγέλλοντας ως παραπλανητική την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύει μόνον τις θυσίες που απαιτεί η παραμονή στο ευρώ και όχι τι θα συμβεί στη χώρα αν επιστρέψει στη δραχμή.

«Κάποιος που σήμερα παίρνει 500 ευρώ σύνταξη λέει “παίρνω ελάχιστα”. Βεβαίως παίρνει ελάχιστα και βεβαίως πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Αλλά πρέπει να καταλάβει ότι αν φύγουμε από το ευρώ, θα παίρνει (χρήματα που αναλογούν σε) 100 ευρώ. Διότι αυτός θα είναι ο κόσμος εκτός Ευρώπης», είπε χθες ο επικεφαλής του «Ποταμιού» (Focus Θεσσαλονίκης). Και απέδωσε τη σύγχυση που υπάρχει και σε κάποιες δημοκοπικές έρευνες που ταυτίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ με νέες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό, αλλά δεν επεξηγούν ταυτόχρονα τι θα απογίνουν οι μισθοί και οι συντάξεις αν επιστρέψουμε στη δραχμή.

Σφοδρή κριτική

Με το ίδιο σκεπτικό ο κ. Θεοδωράκης άσκησε οξύτατη κριτική σε όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος. Κατονόμασε, μάλιστα, τον «υποτίθεται θεωρητικό της κυβέρνησης», όπως περιέγραψε τον Αλ. Φλαμπουράρη. «Ας μας πει επιτέλους ποιο θα είναι το ερώτημα. Εάν θα είμαστε στην Ευρώπη; Εάν θα είμαστε στο ευρώ;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο κ. Θεοδωράκης και περιέγραψε ως ιδεοληπτικούς και γι’ αυτό εντελώς ανεύθυνους όσους υπουργούς «φλερτάρουν» με την έξοδο από το ευρώ, αποδίδοντας τη χαλαρή κρίση τους στο γεγονός ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να εργασθούν για να βγάλουν τα προς το ζην.

«Υπάρχουν στην κυβέρνηση άνθρωποι που δεν έχουν κοιτάξει ποτέ στο ημερολόγιο αν πλησιάζει το τέλος του μήνα για να πληρωθούν. Που δεν έχουν μπει ποτέ στην ουρά να πάρουν ένα μισθό. Που δεν ξέρουν τι σημαίνει ταμείο ανεργίας. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι σε αυτήν την κυβέρνηση, όπως και στην προηγούμενη, καλοαναθρεμμένα παιδιά με καλές σπουδές που ποτέ δεν είχαν ανάγκη να βγουν να κάνουν ένα μεροκάματο, δεν νοιάζονται για τον κόσμο και το λέω μετά λόγου γνώσεως», υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης και εξέφρασε την ελπίδα του να μην επικρατήσουν αυτές οι φωνές τις επόμενες μέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή